Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto rotacija Zemlje usporava?

Već nekoliko decenija poznato je da je rotacija naše planete sporija nego ranije, a čini se da se o tome nedovoljno govori. Kako je došlo do toga da Zemlja uspori?

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Vašington post" je još 1984. godine pisao o tome da se Zemlja suočava s usporavanjem rotacije, a u godinama koje su usledile to je bila sve zastupljenija tema u medijima.

Pročitajte i: Misija Rozeta: Da li je voda na Zemlju zaista stigla s komete?

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, naučnici su priznali da ne mogu da objasne ovu činjenicu i konstatovali da se planeta Zemlja ponaša "kao veš-mašina" i da ima "kolebanja u centrifugi".

Ipak, došlo je do određenih promena na tom polju. Naime, stručnjaci američke Mornaričke opservatorije pozabavili su se ovim pitanjem i izneli svoje zaključke.

Pogledajte i: Zašto ne bismo pali sa Zemlje čak i da je ona ravna ploča? (VIDEO)

""U svom okretanju oko svoje ose, rotaciona brzina Zemlje se usporava po prosečnoj stopi od približno 1,4 hiljadita dela sekunde na svakih 100 godina. Ali naučnici su nedavno otkrili da je to usporavanje prilično nepravilno. To usporavanje izaziva neznatna izduženja Mesečeve orbite, što dovodi do produžavanja trajanja Zemljinog dana", navedeno je u "Njujork tajmsu" 1991. godine. "Pored dugoročnih plimskih sila izazvanih gravitacionim uticajima Meseca, Sunca i drugih astronomskih tela, sile izazvane atmosferskim kretanjima imaju najznačajniju ulogu u usporavanju ili ubrzavanju okretanja Zemlje."

Pogledajte i: Habl uočio rotaciju obližnje galaksije

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka