Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Makedonija dobija novi državni grb

Vlada Makedonije usvojila je predlog vizuelnog rešenja za novi državni simbol našeg južnog suseda.

  Izvor: Foto: Makedonsko Heraldičko Združenie

Trenutni grb Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije je u potpunosti dizajniran u skladu sa grbom Sovjetskog Saveza, na osnovu kojeg su bili rađeni svi grbovi bivših sovjetskih i jugoslovenskih republika, kao i zemalja Istočnog bloka i drugih socijalističkih zemalja poput Angole i Severne Koreje. Elementi poput sunca, petokrake zvezde i klasja žita bili su motivi koji simbolizuju "posvećenost društva komunizmu" do kojeg se stiže radom radničke klase i poljoprivrednika.

Uklanjanjem crvene zvezde sa grba 2009. godine, celokupan socijalistički izgled grba nije promenjen, već blago izmenjen. Najveći elementi - sunce i klasje žita su ostali čime se trenutni grb može opisati kao socijalistički. Slika socijalističkih zemalja poput Angole i Severne Koreje ne poklapaju se sa makedonskom realnošću.

Heraldički grbovi su vanvremenski simboli kulturne identifikacije. Oni ujedinjuju sve zajednice i pojedince u državnu tradiciju. Sve evropske zemlje danas imaju heraldičke grbove. Čak i zemlje bivšeg Istočnog bloka, u procesu demokratizacije, vratile su se svojim istorijskim grbovima. Makedonija i Belorusija su jedine dve evropske zemlje koje i dalje koriste grbove sa sovjetskom amblematikom. Sa druge strane, Makedonija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima konzistentan simbol koji bez sumnje traje kroz njenu istoriju i koji očigledno povezuje zajednice koje žive u državi i prihvatljiv je za njih, navodi Makedonsko heraldičko društvo.

Predlog novog državnog grba Makedonije bazira se na tradicionalnom grbu koji se povezuje sa Makedonijom, od ilustracija Viljema Verlanda (+1481) i grbovnika Žeroma de Bare iz 1581, preko Stematografije Vitezovića (1694), do Žefarovića (1741) i koji predstavlja makedonske zemlje.

U evropskim grbovnicima, najčešći je prikaz crvenog lava na zlatnom polju. Najpoznatiji prikaz dat je u grbovniku Žeroma de Bare (1581) i Žana Robina (1693), koji prethodi Ilirskom grbovniku i potiče iz evropskih zemalja sa razvijenom heraldičkom tradicijom.

Heraldički opis grba glasi: Na zlatno-žutom polju stoji goropadan crveni lav. Štit je krunisan zlatno-žutom gradobranskom krunom sa pet kula, postavljen na zlatnoj dijademi ukrašenoj rubinima i biserima Makedonije.

Zidna kruna grba predstavlja republikansko uređenje zemlje. Kule predstavljaju grafički izraz broja pet, koji je simbol državnosti. Cilj je da se naglasi i prikaže suverenitet i integritet države. Rubini i biseri su simboli koji asociraju na zemlju i prirodno tlo.

Predlog je u skladu sa istorijskim činjenicama i takođe odgovara narodnom pogledu na vreme nacionalnog buđenja. Lav je simbol koji može da ujedini sve zajednice i građane, kao što je to dokazano u brojnim evropskim državama. Lav je bez sumnje simbol Makedonaca, Albanaca i drugih zajednica, koji takođe predstavlja kopneni simbol zemlje, njene teritorije i državnosti.

Zato je crveni lav na zlatnom polju najbolji heraldički simbol koji ima sopstvenu tradiciju, kao i sadašnjost i budućnost u evropskoj Makedoniji. Usvajanjem ovog državnog grba, Makedonija će biti uključena u porodicu evropskih zemalja kao država se evropskom perspektivom, koja brine o svojoj prošlosti i budućnosti, promovišući jedinstvo i vezujući sebe za simbol koji ne predstavlja podelu po bilo kojoj osnovi, već stvara jedinstvo svih koji žive u njoj.

(Izvor: Makedonsko Heraldičko Združenie)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka