Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija Rozeta: Da li je voda na Zemlju zaista stigla s komete?

Opšte je poznata teorija da je voda na našu planetu "doneta" kometom, ali najnoviji podaci ukazuju da možda i nije tako.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naime, uzorci koji su prikupljeni s komada leda s komete 67P otkrili su da se hemijski sastav vode u ledu na kometi razlikuje od hemijskog sastava vode na Zemlji jer sadrži trostruko veću koncentraciju vodonikovog izotopa deuterijuma.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u magazinu Science, a njegovi autori objašnjavaju da je voda najverovanije na našu planetu dospela s nekih asteroida.

"Današnji asteoridi imaju ograničene količine vode i to je jasno, ali to verovatno nije oduvek bio slučaj. Veruje se da su u najranijem periodu našeg solarnog sistema - pre 3,8 milijardi godina - asteroidi često padali na površinu naše planete. Tada su mogli da imaju i mnogo više vode nego danas", ističe jedna od autora ove studije Ketrin Altveg s Univerziteta u Bernu, koja veruje da je ideja o  dolasku vode na Zemlju jednim nebeskim telom isuviše jednostavna da bismo u nju lako poverovali.

"Okeani na našoj planeti su najverovatnije mešavina mnogih stvari", smatra Altvegova.

Matična letelica "Rozeta" još uvek obrađuje prikupljene podatke uprkos tome što su se robotu "Fileu" ispraznile baterije, a njegov instrument "Ptolomej" može da nastavi da prikuplja podatke ako "File"  dobije dovoljno solarne energije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka