Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Ispod reke na Tibetu otkriven drevni kanjon

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Oduvek se mislilo da su kanjone oblikovale reke, kao što je, na primer, reka Kolorado učinila s Velikim kanjonom, zbog čega je najnovije otkriće ,u najmanju ruku, začuđujuće.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naime, prema novom istraživanju naučnici Tehnološkog instituta u Kaliforniji ("Kalteh") otkrili su ogroman drevni kanjon koji leži zakopan ispod današnje reke koja preseca Himalaje na Tibetu.

Taj drevni kanjon nalazi se na više od hiljadu metara dubine ispod reke Bramaputre, a najverovatnije ga je oblikovala reka koja je ranije tuda prolazila pre 3-7 miliona godina.

"Bio sam vrlo iznenađen kada su mi kolege Jing Liu-Zeng i Dirk Šerler pokazali dokaze o postojanju ovog kanjona na području južnog Tibeta. Bilo je neverovatno videti da je jednom reka bila toliko duboko urezana u tibetansku visoravan", rekao je profesor geologije na "Kaltehu" Žan Filip Avu.

Drevna reka postojala je na tom mestu pre oko 3 miliona godina, ali u to vreme nije imala nikakvog uticaja na Himalaje. Međutim, indijske i evroazijske ploče nastavile su da se sudaraju i gurnule su planinski masiv prema severu, što je imalo uticaja i na reku. Najednom, pre otprilike 2,5 miliona godina, deo planine počeo je ubrzano da se podiže pregrađujući reku, zbog čega se kanjon naknadno ispunio sedimentom.

Naučnici su analizirali podatke prikupljene na pet različitih lokacija duž reke Bramaputre. Na nekoliko mesta otkriveni su sedimentni konglomerati, šljunak i veće kamenje, a na dubini od oko 800 metara pronađeni su temelji. To dokazuje da je reka jednom bila duboko urezana u visoravan, a upravo to otkriće moglo bi naterati geologe da razmisle o pretpostavkama koje kazuju kako su se formirale klisure Himalaja.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka