Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Autobus na otpatke i ljudski izmet (VIDEO)

Budućnost održivog javnog prevoza možda leži u autobusu koji pokreće plin čija dva glavna sastojka – ljudski izmet i otpaci hrane – kako se čini, imamo i više nego dovoljno.

  Izvor: Foto: Youtube

Tzv. "Bio-Bus", autobus sa 40 sedišta koji koristi biometan kao gorivo, trenutno se može videti na ulicama Velike Britanije, a mogao bi biti preteča „zelenijeg” i održivijeg sistema javnog prevoza.

Biometan koji pokreće "Bio-Bus" generiše se iz kanalizacije i otpadaka hrane (otpada koji je neprikladan za ishranu ljudi), i zato motor autobusa stvara manje emisija dok sagoreva biometan, za razliku od konvencionalnog dizela gde to nije slučaj. Takav način ne samo da može pomoći u poboljšanju kvalitete zraka, već može i doprineti razvoju većeg broja ovakvih projekata.

„Autobus je takođe jasno pokazao da se u ljudskom izmetu i otpacima hrane nalaze vredni nutrijenti. Ostatke hrane koja nije prikladna za ishranu treba posebno prikupiti i reciklirati postupkom anaerobne digestije u bioplin i biođubrivo, a ne odnositi u različita odlagališta i deponije”, rekla je Šarlot Morton, izvršna direktorka kompanije Anaerobik D&B.

Biometan proizvodi kompanija GENeco anaerobnom digestijom iz bristolskog kanalizacionog sistema, a osim kao gorivo za ovaj autobus, dodaje se i u britansku nacionalnu plinsku mrežu u količini dovoljnoj za snabdevanje oko 8.500 domova. Njihovo postrojenje godišnje preradi sadržaj oko 75 miliona kubnih metara kanalizacije i 35.000 tona otpadaka hrane, efikasno pretvarajući lokalni otpad u lokalno gorivo.

Valja naglasiti da s punim rezervoarom ovog bioplina (ekvivalent godišnjem otpadu pet osoba) „Bio-Bus” može preći do 300 km, a za sads se njime služi jedino autobuska kompanija Bat Bus.

Budućnost održivog javnog prevoza možda leži u autobusu koji pokreće plin čija dva glavna sastojka – ljudski izmet i otpaci hrane – kako se čini, imamo i više nego dovoljno.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka