Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN prikriva sudanske zločine u Darfuru

Krajem prošlog meseca, viši istražitelj Ujedinjenih nacija kritikovao je zvaničnike zajedničke mirovne misije Ujedinjenih nacija i Afričke unije u Darfuru (UNAMID) zbog višestrukog prikrivanja dokaza o navodnim zločinima protiv ...

  Izvor: Foto: Profimedia

UNAMID očigledno nije primio poruku. Početkom ovog meseca, misija je izdala saopštenje za medije kojim se ukazuje da je istraga o navodnim izveštajima lokalnih medija o tome kako su pripadnici sudanske vojske silovali preko 200 devojaka u selu Tabit, na severu Darfura, pokazala da ne postoje nikakvi dokazi o zločinu.

"Niko od intervjuisanih nije potvrdio da se bilo kakav incident poput silovanja dogodio u Tabitu na dan kada su to objavili mediji. Tim nije pronašao nikakve dokaze, niti je primio ikakve informacije vezane za medijske navode tokom perioda o kojem je reč.", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje i to da su vođe seoskih zajednica rekle mirovnjacima da stanovnici grada "žive mirno u zajednici sa lokalnim vojnim vlastima u području".

Problem je u tome što optimistični UNAMID izveštaj o tome šta je misija otkrila izostavlja brojne dokaze o pokušajima sudanske vlade da spreči mirovnjake da sprovedu ozbiljnu istragu o navodnim silovanjima.

Da razjasnimo, UNAMID misija - sastavljena od međunarodne policije, vojnika i civila - iznela je u izveštaju to da je većina stanovnika Tabita "opovrgla navode o masovnom silovanju" i da smatraju da je sudanska vojska "manje zlo" u odnosu na pobunjenike u regionu iz Oslobodilačke vojske Sudana.

Međtuim, izveštaj je izostavio osuđujući dokaz koji ukazuje na konkretne napore Kartuma da podrije istraživanje UNAMID-a.

Na primer, poverljiv izveštaj otkriva da su sudanska vlada i vojska sprečavali istražitelje Ujedinjenih nacija da stignu do lokacije navodnog masovnog silovanja najmanje 10 dana, ozbiljno ograničavajući njihovu mogućnost da prikupe fizičke dokaze o seksualnom napastvovanju. Sudanske trupe su se raštrkale po gradu kako bi predstavile svoju snagu i zastrašile stanovnike. Uniformisani zvaničnici Sudana pratili su istražitelje UNAMID-a kada su se razdvojili u nekoliko timova i razišli po celom gradu kako bi intervjuisali potencijalne svedoke, sprečavajući mogućnost da dobiju iskrene odgovore.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka