Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iran otvorio najveću fabriku za obradu zlata na Bliskom istoku

Iran je otvorio novu fabriku za obradu zlata, koja je najveća na Bliskom istoku i koja će udvostručiti proizvodnju plemenitih metala. Pomoću jedinstvene tehnologije, Teheran namerava da iskopava tri tone zlata godišnje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Nova fabrika se nalazi nedaleko od jednog od najbigatijih rudnika u zemlji, Zareh Šurana, 35 kilometara od grada Takab na severozapadu Irana. Na području gde se vade zlato, srebro i živa, ceremoniji otvaranja fabrike prisustvovao je prvi potpredednik Irana Išak Džahangiri.

Rezerve zlata Zareh Šurana su procenjene na oko 20 miliona tona. Prema rečima stručnjaka, proizvodnja fabrike može da dostigne tri tone zlata godišnje, čime se može udvostručiti ukupna proizvodnja zlata u Iranu.

Vredna 31 milion dolara, fabrika će koristiti najnoviju tehnologiju domaće proizvodnje. Očekuje se da proizvodni kapacitet fabrike uskoro dostigne šest tona godišnje. Takođe se očekuje da se proizvodnja srebra i žive popne na 2,5 odnosno 1,5 tona godišnje.

Otvaranje fabrike je deo tzv. "ekonomije otpora", koju je vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei uveo u februaru. Ta politika uključuje izgradnju domaće ekonomije uz maksimalno korišćenje državnih resursa, kao i promociju ekonomije znanja i inovacije. Konačan cilj je da postane broj jedan ekonomija zasnovana na znanju u regionu.

Iran je još uvek pod teškim sankcijama koje su uvedene 2012. godine zbog nuklearnog programa, za koji Zapad tvrdi da za cilj ima razvoj atomskog naoružanja. Međutim, Iran tvrdi da je program miroljubiv i služi u civilne svrhe.

Svetske sile zahtevaju da Iran ograniči svoj nuklearni program kako se ne bi mogao iskoristiti za pravljenje atomskog oružja. Iran se trenutno suočava sa rokom do 24. novembra za postizanje dogovora oko svog programa, u okviru godinu dana dugih diplomatskih razgovora.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka