Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlo koje je donelo dobro

Proboj koji je uragan Sendi napravio kroz njujorško ostrvo Fajer donosi novi život u ovaj odavno zagađeni ekosistem.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Uragan Sendi je pre tri godine na tri mesta probio barijerna ostrva uz južnu obalu Long Ajlenda. Korpus armijskih inženjeraca hitro je popunio dva. Ali se treći proboj, na ostrvu Fajer, nasuprot Belportu i Velikom južnom zalivu, dogodio u divljini koja je pod najvećim stepenom federalne zaštite, što je zahtevalo period čekanja pre upotrebe buldožera.

Iako su neki vlasnici kuća u strahu od poplave zahtevali da se ovaj rukavac momentalno zatvori, ostali su shvatili da se događa nešto čudesno. Zagađena voda iz zaliva je dvaput dnevno kuljala u okean, odakle se vraćala čista. Berači školjki su sledećeg leta – ovaj zaliv je nekada gotovo u potpunosti zadovoljavao potražnju za školjkama američkog tržišta – primetili nove naraštaje školjki. Nije više bilo neobično videti i sive foke. Sad kada je nastao rukavac, neko bi možda mogao da traga i za sirenama.

„Sada je uspostavljen potpuno drugačiji sistem”, kaže Kris Gobler, ekolog sa Univerziteta Stoni Bruk. A poplava koja se prošle zime dogodila na Long Ajlendu nije se nimalo razlikovala od one na drugim mestima na istočnoj obali, što je donelo olakšanje zatonu Belport.

Konačna sudbina ovog rukavca zavisiće od rezultata ekološke studije uticaja; po zastarelom državnom zakonu koji je još uvek na snazi, otvori koje su oluje napravile na barijernim ostrvima moraju da se popunjavaju, bez ikakvih ako, ali ili ukoliko. Čak iako bi bilo dopušteno da ovaj rukavac ostane otvoren, ili čak kad bi bio hotimično stabilizovan – što su dve opcije koje se razmatraju – to ne bi smanjilo zagađenje azotnim jedinjenjima iz kanalizacionog odvoda. Ipak, kaže Tomas Šulc, biznismen iz Belporta, „to nam je podsetnik na to kakav je zaliv nekada bio i kakav bi mogao opet da bude.”

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka