Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brazil će da održi datu reč i ubuduće će izbegavati američki Internet

Brazilci nisu blefirali prošle godine, kada su izjavili da žele da se isključe sa kontrolisanog američkog Interneta.

  Izvor: Foto: Bloomberg

Kao što možete da pretpostavite ovakva odluka doneta je nakon otkrivanja veoma invazivne strategije prisluškivanja od strane Nacionalne sigurnosne agencije (NSA). Brazil sada želi da postavi optički kabl koji će se pružati od njihovog severnog grada Fortazela pa sve do Portugala. Brazil je takođe obećao da u izgradnji i postavljanju ovog transatlanskog kabla neće učestvovati ni jedna američka firma.

Na prvi pogled, ovaj plan je izgledao u najmanju ruku neozbiljno. Ali vlada ove južnoameričke zemlje nije bila srećna kada su se pojavile vesti da oko NSA-a budno motri i na njih, a posebno su bili nezadovoljni kada su otkrili da ista ova agencija špijunira vladine mailove godinama unazad.

Nakon ovog skandala, Brazilci su izneli mnoštvo veoma hrabrih obećanja i pretnji, između ostalog tražili su da kompanije Facebook i Google postave servere unutar Brazila, da izgrade sopstveni e-mail sistem (što su već i uradili) i na kraju da postave transatlanski optički kabl. Poslednji predlog, počeo je sa ostvarivanjem još 2012. godine, ali tek sad je izgradnja kabla zapravo počela. A sa vestima koje govore da ni jedna američka firma neće biti uzključena u plan izgradnje i postavke kabla, izgleda da je Brazil bio ozbiljan. Brazilska vlada je odlučila da uloži 185 miliona dolara u ovaj projekat, a ni jedan jedini peni neće otići nekoj od mnogobrojnih američkih kompanija.

Posledice distanciranja Brazila od američkih internet provajdera su ogromne. To sa političke tačke gledišta ne bi morala da bude "velika stvar", ali sa ekonmske strane to bi predstavljalo značajan udar za Amerikance. Naime, Brazil predstavlja sedmu najveću ekonomiju na svetu, koja pride, nastavlja sa rastom. I kada se Brazici konačno razvedu od Ujka Sema, veliki broj ugovora između američkih kompanija i Brazila će jednostavno nestati. Sve u svemu, istraživanja pokazuju da će Sjedinjene Države izgubiti oko 35 biliona dolara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka