Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Nobelova nagrada za mir dodeljena devojčici Malali

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Pakistanska devojčica Mala Jusafzaj koja ima sedmnaest godina dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, zajedno sa indijskim borcem za prava deteta Kajlašom Satiratijem.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ova devojčica borac za prava devojčica na obrazovanje, ovim činom postala je najmlađa dobitnica tog prestižnog priznanja. Njoj je, kao i Satiratiju, nagrada dodeljena zbog nesebičnog rada protiv nasilja nad decom.

Mala Malala je postala poznata pre pet godina, kada je imala samo 11 godina i objavila blog na urdu jeziku u kojem je pisala o svom životu pod strahovladom talibana.

Talibani su pokušali da je ubiju 9. oktobra 2012. godine kada su joj pucali u glavu i vrat. Ona od tada živi u Engleskoj, a ovo joj je druga nominacija za Nobelovu nagradu za mir.

Ovogodišnja lista za ovu nagradu je bila najduža u istoriji pošto se na spisku našlo 278 kandidata (231 pojedinac i 47 organizacija). Među poznatijim kandidatima su bili papa Franja, Edvard Snouden, Čelsi Mening i Vladimir Putin.

Kajlaš Satirati je Indijac koji se vodi gandijevskim metodama i bori protiv izrabljivanja dece za rad od 1990. godine. Njegovo udruženje je do sada oslobodilo oko 80.000 dece iz raznih oblika ropstva.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka