Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetanje turizma za vreme protesta u Hong Kongu

Protesti u Hong Kongu su blokirali tri različita dela grada, zatvorili nekoliko ključnih auto-puteva kroz grad i uzrokovali produženi odmor škola, vlade, banaka i drugih poslova. Međutim, koliko demonstracije - za koje se očekuje ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kineski mediji su nedavno javili da se "procenjuje" da će protesti koštati grad oko 5,2 milijarde američkih dolara, bez objašnjenja računice. Bliži pogled na ekonomiju Hong Konga pokazuje da su brojke preuveličane.

Ekonomija Hong Konga je predominantno zasnovana na uslugama, sa poslovima poput nekretnina, uvoza/izvoza i finansijskim računovodstvom koji čine 93 odsto gradskog BDP-a.

Dve industrije koje navodno trpe najveći udar protesta su turizam i prodaja na malo. Sve zajedno, "smeštaj i hrana" i "trgovina na veliko i malo" doprinose sa samo 8,6 odsto ukupnog hongkonškog BDP-a. Ovi podaci takođe uključuju potrošnju hrane među lokalnim stanovništvom i trgovinu na veliko, na koju nisu uticale zatvorene radnje.

Broj turista se zapravo povećao

Kinezi iz unutrašnjosti čine oko dve trećine turista u Hong Kongu, a zabrana Pekinga koja se odnosi na turističke grupe, koja je doneta nekoliko dana nakon protesta trebalo je da teško pogodi turizam. Hoteli su mogli da izgube 13 miliona dolara dnevno tokom Zlatne nedelje praznika (od 1. oktobra do 6. oktobra), procenila je jedna grupa hotela u ovom gradu.

Međutim, desilo se nešto suprotno. Broj turista za vreme Zlatne nedelje bio je 1.159.952, što je za 4,83 odsto više nego prethodne godine u isto vreme, kako su se turisti iz unutrašnjosti slivali u gradske prodavnice i u nekim slučajevima želeli da vide kakvi su to protesti.

Nisu svi trgovci imali lošu nedelju

Hongkonški trgovci na malo imali su pad prodaje od 15 do 50 odsto između 1. oktobra i 5. oktobra, među kojima su prodaja satova, nakita, odeće, aksesoara i ketering doživeli najveći pad. Neki manji poslovi su imali pad od 80 odsto, navodi Asocijacija trgovaca na malo Hong Konga. Ekonomista Rejmong Jung procenjuje da su prodavci u Hong Kongu možda izgubili 284 miliona dolara u prodaji zbog protesta tokom prve nedelje.

Ipak, na terenu su izveštaji izmešani, jer neke radnje tvrde da su protesti zapravo pospešili njihovo poslovanje. "Samo prodaja vode je dovoljna da se pokrije kirija.", rekao je vlasnik jedne samoposluge.

Berza se delimično povratila

Hongkonški Hang Seng indeks, koji pokriva preko 65 odsto ukupnog tržišta na Berzi Hong Konga, pao je za ukupno 2,59 odsto tokom Zlatne nedelje, uključujući i popodnevnu žurbu u petak kako bi se prepolovili gubici te nedelje. Međutim, od tada, berza se značajno povratila, podigavši se za 0,46 odsto 7. oktobra.

Razlog tome je što indeks uglavnom čine kompanije koje su stacionirane u unutrašnjosti Kine. I dok su neke od ovih kompanija izgubile milione na berzi, mnogi trgovci i brokeri u Hong Kongu su povukli više iz naknada i taksi. 

Veći deo Hong Konga uopšte nije pogođen

Izlagači u ogromnom kongresnom centru Hong Konga, koji nije daleko od glavnog mesta protesta uopšte nisu pogođeni. Aukcijska kuća Sotbi održava godišnju jesenju izložbu Azije u Hong Kongu od 4. do 9. oktobra. "Izložbe su otvorene i dobro posećene našim klijentima.", rekla je portparolka aukcijske kuće Esme Čau i dodala: "Očekujemo da će trenutna situacija imali malo direktnog uticaja na naš rad."

Aukcija je postavila rekord za najveću cenu plaćenu za vino ikada - 1,6 miliona dolara za 114 flaša Romani-Konti (Romanee-Conti).

Sve u svemu, ekonomski rast Hong Konga je usporen u prošlom kvartalu kao posledica kineskog sloma korupcije i obuzdavanja luksuzne potrošnje u gradu. Nema sumnje da su hongkonški Kišobran pokret i neminovne blokade puteva neprijatnost za sve stanovnike grada, ali su barem za sada strahovi da će urušiti gradsku ekonomiju prenaduvani.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka