Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Opsada aljaske obale

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

"Došao je trenutak da se okupimo na ovom divnom parčetu kopna, pošto nigde nema leda na vidiku.", verovatno bi bile reči morževa koji su okupirali obalu najsevernije američke savezne države.

 Izvor: Foto: Corey Accardo, NOAA / AP

Skoro 35.000 morževa je ovog meseca uočeno na severozapadu Aljaske, najverovatnije jer ne mogu da nađu led na moru na kojem bi mogli da se odmore, što je problem uzrokovan klimatskim promenama, tvrdi Nacionalna administracija za okeane i atmosferu (NOAA).

Neobično velika grupa morževa je prvi put uočena 13. septembra kada je NOAA sprovodila godišnje istraživanje morskih sisara. Morski sisari koriste led na vodi kao platforme odakle kreću u lov na hrnau u plitkim delovima ili kao mesto za odmor, kako bi izbegli dugo i iscrpljujuće plivanje. Iako je normalno da se morski led povuče u dublje delove Arktičkog okeana dok su temperature toplije preko leta, u proteklim godinama led se pomerio još dalje.

Prema Svetskoj fondaciji za prirodu (WWF), ubrzani gubitak morskog leda je povezan sa klimatskim promenama, putem kojih vode na otvorenom apsorbuju više toplote i ubrzavaju proces topljenja. WWF procenjuje da je Arktik izgubio oko 3,5 do 4,1 odsto leta svake decenije između 1979. i 2012. godine.

"Morževi nam govore ono što su nam polarni medvedi već rekli i ono što su nam mnogi domorodci na dalekom severu rekli.", rekla je direktorka WWF-a, Margaret Vilijams i dodala: "A to je da se arktička sredina menja veoma brzo i da je došlo vreme da ostatak sveta primeti to i preduzme akcije koje će biti usmerene na koren problema uzrokovanih klimatskim promenama."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka