Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

20 stvari koje možda niste znali o unutrašnjosti Zemlje

Pročitajte činjenica iz istorije i nauke koje možda niste znali...

  Izvor: Foto: Gary Hincks/Science Photo Library

1. U 1692. godini Edmond Halej (čuven po kometi) predložio je da je Zemlja šuplja. Ispod spoljne kore na kojoj živimo, zamislio je dva koncentrična omotača i jezgro veličine Merkura, koji plutaju u blistavom gasu.

2. Haaalooo tamo dole: Halej je čak zamišljao da su ti omotači nastanjeni. Žil Vern je preuzeo tu ideju u svom delu "Put u središte Zemlje".

Povezane vesti

Povezane vesti

3. Halej je barem bio u pravu za veličinu jezgra planete. U središtu Zemlje nalazi se gvožđem bogata sfera više od 6.400 kilometara široka - veća od Merkura - i tehnički bliža našim nogama nego što je Los Anđeles Njujorku.

4. Njegov spoljni deo je tečni. Unutrašnji deo je čvrsto parče metala koje se okreće nezavisno od ostatka planete.

5. Talasi zemljotresa koji prolaze kroz unutrašnje jezgro putuju brže pravcem sever-jug nego istok-zapad. Teorija: Unutrašnje jezgro sadrži metalične kristale poravnate sa Zemljinim polovima i talasi se brže kreću kada idu duž njih.

6. Unutrašnje jezgro je skoro vrelo kao površina Sunca, a pritisak je tri miliona puta veći od onog na površini.

7. Zemljina tečna i čvrsta jezgra zajedno stvaraju magnetno polje koje drži solarne vetrove - konstantni talas čestica pod naponom od 400 kilometara na čas koji emituje Sunce - da ne oduvaju našu atmosferu.

8. Zemljina maketa: Grupa studenata Univerziteta u Viskonsinu pokušava da napravi model Zemljinog polja zatvarajući 300.000 stepeni vrelu plazmu u aluminijumsku sferu prečnika 3 metra sa veoma čvrstim zidovima. Struje unutar nje treba da imitiraju tokove u spoljašnjem jezgru.

9. Najdublje mesto ikada dotaknuto ljudskom tehnologijom je super-duboki bunar Kola, nedaleko od Murmanska u Rusiji, proizvod hladnoratovske trke.

10. Bakterije su otkrivene u pukotinama i udubljenjima rudnika zlata skoro 4 kilometara ispod površine Zemlje. Oni žive od vodonika i sulfata, a njihov primarni izvor energije je radijacija, a ne Sunce.

11. Mikrobiolog Džejms Holden sa Univerziteta u Masačusetsu tvrdi da bi duboka biomasa naše planete mogla da bude ista kao sve što je živo na površini.

12. Prema rečima naučnika NASA, život na Marsu se možda takođe odvija u sličnoj dubokoj biosferi.

13. Promene su neminovne, čak i u jezgru. Proučavajuće paleomagnetne podatke, geolozi Džon Hopkins Univerziteta ukazuju da se istočne i zapadne polovine Zemljinog jezgra smenjuju, rastu i tope.

14. To može biti uzrok zbog kojeg je osa Zemljinog magnetnog polja nagnuta, ovih dana ka istoku, dok geološki podaci govore da je nekada bila nagnuta ka zapadu.

15. Naučnici Džon Hopkinsa veruju da je osa ukotvljena u rastućoj polovini. Što može biti uzrok čudne istorije menjanja magnetnog polja naše planete, kada su sever i jug menjali mesta.

16. Takve promene magnetnog polja mogu se objasniti i pandemonijumom na granici između istopljenog jezgra i mantla (pokrivača) koji se nalazi iznad.

17. Fizičar Ričard Miler smatra da se kiseonik, silikon i sumpor istiskuju iz unutrašnjeg jezgra i da kreću nagore do granice jezgra i mantla, gde se sakupljaju u vrele, bljuzgave dine. S vremena na vreme, neka dina može da se ugura u mantl i izazove konvektiju i poremećaj magnetnog polja.

18. Smanji, ponovo koristi i recikliraj. Sporo goruća tektonika ploča povlači koru u unutrašnjost gde sav biljni i životinjski život biva zarobljen i spržen. Organski materijal se vremenom vraća na površinu putem lave i vulkanskih gasova, uključujući ugljen-dioksid koji zagreva atmosferu.

19. Takvo kruženje i zaštitno magnetno polje koje generiše jezgro, čuvaju našu planetu na savršenoj temperaturi za život.

20. Pogledajte Veneru, sa oko 500 stepeni Celzijusa danonoćno. Da nije bilo neumorne unutrašnjosti naše planete, to je mogla da bude naša sudbina.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka