Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kako se desila erupcija u Japanu koja je usmrtila tridesetak ljudi? (VIDEO)

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Tragedija koju je izazvao vulkan Ontake u Japanu, tokom vikenda odnela je, kako se pretpostavlja, više od tridesetak života nakon erupcije otrovnih isparenja i pepla. Erupcija je smrtonosno podsećanje da vulkani - posebno ove vrste ...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kako leži na vulkanskom ostrvu gde se tri Zemljine kontinentalne ploče sastaju, Japan često pogađaju zemljotresi i vulkani. Japanska meteorološka agencija trenutno je izdala upozorenja za čak šest drugih vulkana, osim Ontakea.

Dvesta kilometara zapadno od Tokija, Ontake je jedan od najpopularnijih vulkana među planinarima u Japanu - Fudžijama je najpoznatiji primer - i takođe predstavlja lokaciju religijskog hodočašća.

Iako kretanja magme koje prethode velikim erupcijama, ponekad mogu da pokrenu uzbunu, kao nedavne na Islandu, izbacivanje pepela i isparenja aktivnih vulkana poput Ontakea nije uvek praćeno takvim kretanjima.

Zato je erupcija u suboti bila neočekivana, izbacujući kišu pepela i stena na planinare koji su uživali u jesenjoj prirodi na vrhu vulkana.

Drugi najviši japanski vulkan, na 3.067 metara visine, Ontake pripada klasi "stratovulkana", koji se formiraju kada jedna kontinentalna ploča zađe pod drugu i koji su poznati po nepredvidljivim intervalima erupcije.

Oni su najvoljeniji i najsmrtonosniji vulkani, sa nežnim padinama koje postaju dramatično strme pri vrhu.

Pepeo koji je prekrio tri kilometra vulkanske padine tokom vikenda, deluje manji od onog iz 1979. kada je pakleno vrela lava tekla niz planinu, bacajući 200.000 tona pepela niz istu. Godine 1984. lavina uzrokovana zemljotresom putovala je 12 kilometara, usmrtivši 15 ljudi.

Dva tipa erupcija

Ono što stratovulkane čini posebno smrtonosnim jesu "piroklastične" erupcije koje dižu veoma slabe uzbune. Ove brze erupcije pepela i kamenja vezuju se za strane vulkana, dobijajući neverovatnu brzinu od čak 700 kilometara na čas, kako kreću naniže. Takav tip erupcije desio se na Ontakeu 1979. godine.

Subotnja erupcija je tipična manja erupcija, poznata kao "friatska", koja izbacuje paru, pepeo i kamenje, bez lave. Isparavanja ugljen-dioksida ili vodonik-sulfida mogu da uguše ljude, što je verovatno bio slučaj tokom vikenda. Od 1979. godine, para regularno izbija iz Ontakea, koji ima četiri vulkanske kaldere, kotlove urušene zemlje stvorene vulkanskim erupcijama.

Iako obično nisu smrtonosne kao potpune piroklastične erupcije, friatske erupcije mogu da budu ogromne. Friatska erupcija vulkana Krakatau u Indoneziji 1883. godine, bila je, kako se veruje, najglasnija erupcija zabeležena u istoriji.

Erupcija na nenaseljenom vulkanskom ostrvu čula se 3.200 kilometara daleko u Australiji i pokrenula je cunamije koji su usmrtili preko 30.000 ljudi.

Tragedija koju je izazvao vulkan Ontake u Japanu, tokom vikenda odnela je, kako se pretpostavlja, više od tridesetak života nakon erupcije otrovnih isparenja i pepla. Erupcija je smrtonosno podsećanje da vulkani - posebno ove vrste - mogu biti nepredvidljivi.
Izvor: YouTube

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka