Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Tigar ubio čuvarku koja se protivila ubijanju životinja

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Saru MekKlej, dvadesetčetvorogodišnju čuvarku u Zoološkom vrtu u Kambriji, ubio je sumatranski tigar. Prema rečima njene majke Sara je izgubila život radeći posao koji je sanjala od malena, želeći da se prestane sa ubijanjem velikih ...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tigar pod imenom Padang je vukao čuvarku i naneo joj brojne smrtonosne povrede, uključujući duboke rane na vratu, leđima, grudima, rukama i levom stopalu.

Zver je napala Saru takvom silinom da joj je kičma napukla i rebra slomljena. Njena majka Fiona je u istrazi navela da je njena kćerka bila očarana životinjskim parkom tokom posete, još dok je bila dete.

Tokom bezbednosne inspekcije nekoliko sati nakon napada, „neispravan” šraf je pronađen u kapiji Kuće tigra koja je držala velike mačke dalje od čuvara.

Poroti nije rečeno da li je taj šraf imao ulogu u tragediji.

Fiona je izjavila: „Sara je čuvala životinje u parku tri godine. Stalno je pričala o tome, jer je time želela da se bavi, još otkad je bila dete. Bila je zainteresovana za životinjski svet Velike Britanije, njihovo prirodno stanište, ptice i stvorenja koja žive u žbunju, pre nego za sve životinje sveta. Nije imala nikakve posebne afinitete prema velikim mačkama, ali je pričala o radu sa njima i smatrala je to privilegijom.” 

Istakla je i to da je njena kćerka bila „ekstremno pedantna osoba” u svemu što je radila: „Nikada ne bi samo odrađivala posao, već bi uvek želela da uradi malo bolje.”, rekla je Fiona istražnoj poroti u Kendalu, Kambriji.

„To je važilo i za školske obaveze, a i kasnije u životu. Uvek je bila tačna ili bi poranila i uvek bi ostajala duže u situaciji kada je to bilo potrebno. Nikada nije kritikovala ljude i uživala je u onome što radi.” 

Kada je upitana da prokomentariše pozive na linč tigra nakon tragedije, Fiona je dodala: „To je apsolutno suprotno od onoga što bi Sara želela. Ona nikada ne bi okrivila tigra za to što joj se desilo.”

Oven Broudhed, viši službenik za zaštitu životne sredine okruga posetio je park odmah nakon tragedije. On je pokazao poroti video snimak snimljen unutar Kuće tigra, a potom i maketu zatočeništva sa tri klizeće metalne kapije koje obezbeđuju dva sumatranska tigra i dva jaguara.

Tokom inspekcije, samo nekoliko sati nakon Sarine smrti, otkrio je „neispravan” šraf u jednoj od kapija, koji nije popravljen kada je ponovo posetio park.

„Šraf je i dalje neispravan. Zbog toga što ne može da se povuče, on udara o okvir vrata i ostavlja rupu od oko 20-25 milimetara. Da je šraf ispravan on bi se povukao i tesno uklopio u okvir.”, rekao je Broudhed.

Poroti je pokazan „koridor za čuvare” na umanjenom modelu kaveza gde osoblje radi dok su velike mačke u svojim odajama.

Islednik Južne Kambrije, Jan Smit rekao je poroti sastavljenoj od šest žena i četiri muškarca da je saslušanje bilo „veoma neobično i uznemiravajuće” imajući u vidu prirodu napada.

Ipak, uverio ih je da mogu očekivati da ne vide „veoma potresne fotografije” prikupljene tokom istrage, za koju se veruje da će trajati pet dana.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka