Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajte kako je mungos oterao lavove (VIDEO)

Video snimak koji ove nedelje kruži medijima prikazuje mungosa koji se "rve" sa grupom od četiri afrička lava i, neverovatno, prolazi nepovređen.

  Izvor: Foto: Youtube

Neverovatan snimak načinio je 2011. godine, fotograf divljeg sveta Žerom Giljamo u Masai Mara nacionalnom parku u Keniji, a tek nedavno je objavljen. Giljamo je izjavio da je to bio prvi put da vidi takvo ponašanje na bilo kom od svojih 20 ekspedicija u Africi.

"Naravno da sam bio ubeđen da se mungos neće izvući bez borbe. Kao i uvek u ovakvim slučajevima, pogodila me je mešavina uzbuđenja da vidim tako retko ponašanje i saosećanja za očekivanu smrt mališe."

Međutim ono što je "najneverovatnije je neustrašiva odbrana mungosa i njegova odlučnost koja mu je omogućila da se iz sukoba sa neprijateljima izvuče nepovređen."

Dženi Sanderson, istraživačica Univerziteta u Ekseteru koja je detaljno radila sa mungosima u Ugandi ima svoje viđenje ovog spektakla.

"Mungos izgleda kao da pokušava da odbrani sebe i/ili svoju teritoriju od lavova. Moguće je da mungos ima mladunce u udubljenju i to bi moglo biti uzrok tako snažne borbe da odbije lavove. Skoro sve životinje postaju neverovatno agresivne kada imaju mlade koje štite."

"Što se lavova tiče, važno je istaći to da su lavovi na ovom snimku poprilično mladi; što se može videti po tufnama na njihovim nogama. Može biti da su se mladi lavovi pre igrali sa mungosem, nego što su pokušavali da ga pojedu. Verujem da su mogli vrlo lako da ga ubiju i pojedu da su to zaista hteli da učine."

"Ovakvo ponašanje među mungosima možda nije uobičajeno, ali sam viđala neke koji su napadali mnogo veće životinje poput pitona, babuna i guštera. Uvek nas je čudila činjenica da mungosi koje smo proučavali napadali pitone mnogo češće nego što je bilo potrebno. Ukoliko pronađu jednog koji spava u žbunju, oni će ga konstantno napadati - zapravo, jedan takav susret se završio tako što je mungos bio pojeden, što se verovatno ne bi desilo da je piton ostavljen na miru."

"Mungosi su poznati kao veoma agresivne životinje, ali samo kada moraju da štite sebe. Mungosi u Indiji se čak bore protiv kobri - nešto po čemu je priča "Riki Tiki Tavi", Radjarda Kiplinga postala poznata. Merkati, koji su jedna vrsta mungosa, čak mogu da ubiju i pojedu veoma otrovne škorpije. Mungosi možda izgledaju slatko veći deo vremena, ali u sebi čuvaju veliku snagu i mogu biti veoma agresivni kada im je to potrebno."

"Nakon povlačenja u rupu, mungos je napustio sklonište najverovatnije zbog mladunaca koji se unutra nalaze. Doduše, to je samo moje nagađanje, jer je veoma teško reći zašto se ovaj mungos tako ponašao.", zaključila je Dženi Sanderson.

Video snimak koji ove nedelje kruži medijima prikazuje mungosa koji se "rve" sa grupom od četiri afrička lava i, neverovatno, prolazi nepovređen.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka