Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Tornado vrućeg gasa snimljen iznad islandskog vulkana (VIDEO)

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Kovitlac kilometar visokog tornada vrelog gasa iznad islandskog vulkana Bardarbunga, nastao pri izlivanju lave iz pukotina, uhvaćen je kamerom. Snimak je napravljen 3. septembra infracrvenom kamerom dizajniranom za avione, koja ...

 Izvor: Foto: nicarnicaaviation

„Nije sasvim jasno šta je prouzrokovalo pojavu tornada”, kaže Fred Prata iz Vazduhoplovnog centra u Kjeleru u Norveškoj, koji je ujedno i izumitelj kamere.

„Mehanizam je verovatno isti kao i kod stvaranja vrtloga prašine kod pustinjskih tornada, osim što je u ovom slučaju levak tornada najverovatnije ispunjen sumpor-dioksidom i drugim gasovima, kao i vulkanskim pepelom.”

Seizmička aktivnost i erupcije Bardarbunge povećane su od sredine avgusta, ali islandske nadležne službe tvrde da još uvek ne ugrožavaju letove nad tim područjem.

Na snimku se može videti druga erupcija koja se dogodila 1. avgusta, kada je lava dosezala i do 100 metara u visinu.

Kovitlac kilometar visokog tornada vrelog gasa iznad islandskog vulkana Bardarbunga, nastao pri izlivanju lave iz pukotina, uhvaćen je kamerom. Snimak je napravljen 3. septembra infracrvenom kamerom dizajniranom za avione, koja pilotima omogućava da vide oblake vulkanskog pepela.
Izvor: YouTube

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka