Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 9. septembar: Rođen Lav Nikolajevič Tolstoj

Autor nekih od najvažnijih dela svetske književnosti došao je na svet na današnji dan, 9. septembra 1828. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Velikan svetske književnosti koji je posedovao ogromnu i originalnu stvaralačku snagu. Prva dela je napisao na Kavkazu, gde se kao dobrovoljac borio protiv Turaka. 

Posle Krimskog rata, u kojem je bio oficir, povukao se na imanje u Jasnu Poljanu. Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih radi interesa, nepravednih sudova, rata, licemerja Crkve, eksploatatorskog plemstva, carskog samodržavlja i terora. 

Slikao je nenadmašno stravičnu bedu seljaka i sve vidove nasilja. Zbog realnog prikazivanja života dolazio je u sukob sa vlastima i sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga je ekskomunicirala.

Umro je 1910. odbivši prethodno da se izmiri sa Crkvom. 

Dela: romani "Rat i mir", "Vaskrsenje", "Ana Karenjina", pripovetke "Sevastopoljske priče", "Kozaci", "Otac Sergije", "Krojcerova sonata", "Hadži-Murat", "Narodne priče", drame "Živi leš", "Carstvo mraka", "Svetlost u tami svetli", studije "Šta je umetnost", "Moja ispovest", "U čemu je moja vera", "Ne mogu da ćutim!", "Pa, šta da radimo?", memoari "Detinjstvo", "Dečaštvo", "Mladost".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka