Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena jedna od misterija Stounhendža

Konačno su pronađeni dokazi koji idu u prilog tezi da je Stounhendž nekada činilo kamenje poređano u pun krug.

  Izvor: Foto: History Bombs

Spomenik Stounhendž datira iz neolita, nalazi se u engleskom okrugu Viltšir i sastoji se od ogromnog kamenja od kojih je spoljno poređano tako da čine nepotpun krug.

Tim Dou, član tima za održavanje ovog arheološkog lokaliteta pod nazivom Ingliš Heritedž (English Heritage - Engleska baština) našao je tragove na zemlji gde se nekada nalazilo ogromno kamenje koje bi kompletiralo krug.

Do neverovatnog otkrića došao je nenadano. Naime, svakog leta radnici zalivaju travu oko spomenika, ali su prošle godine bili sprečeni da zaliju svu travu zbog nedeovoljno dugačkog creva. Gledajući travu oko kamenja, Dou je primetio delove zemlje sa slabo naraslom travom baš tamo gde se krug prekida.

"Stajao sam na stazi i gledao travu blizu kamenja, razmišljajući kako bi trebalo da nabavimo duže crevo. Potom sam se setio da su baš tu arheolozi tražili nešto što bi ukazivalo na to da se kamenje nalazilo tu. Pozvao sam kolegu, koji je video isto, pa smo se obratili profesionalcima.", rekao je Dou.

Arheolozi su napravili fotografije Stounhendža iz vazduha i utvrdili da se mnogi od tih delova ogoljene zemlje poklapaju sa mestima na kojima bi se nalazilo kamenje. Ostali delovi su vidljivi na mestima gde su još 1901. godine vršena iskopavanja, što ukazuje na to da nisu nastali sami od sebe.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka