Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dovitljiva panda lažira trudnoću zbog dodatne hrane i pažnje

Šestogodišnja džinovska panda pod imenom Ai Hin pokazivala je znake trudnoće prošlog meseca i osoblje Centra za veštačku oplodnju pandi u kineskom gradu Čengduu planiralo je da po prvi put u istoriji uživo snima porođaj jedne pande.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Međutim, istorijski događaj je otkazan, pošto se ispostavilo da je Ai Hinina trudnoća samo pametna prevara. Osoblje Čengdua otkrilo je da je panda imala „fantomsku trudnoću“ i da je najverovatnije odglumila simptome kako bi dobila dodatnu pažnju i hranu.

„Nakon prvih simptoma trudnoće, buduće 'majke' se premeštaju u posebne sobe sa klimom i dvadesetčetvoročasovnom negom. One takođe dobijaju više hrane, voća i bambusa.“, rekao je Vu Kongdžu, naučnik u Centru.

Znaci trudnoće kod pandi uključuju smanjen apetit, manju pokretljivost i povećanje progestacionog hormona. Međutim, nakon dva meseca posmatranja, Ai Hinino ponašanje i fiziološki indeksi vratili su se u normalu.

Prema rečima Kongdžua, fantomska trudnoća je nešto što je primećeno još kod ugroženih medveda, koji su primetili posebnu negu prema drugim medvedima koji pokažu znake trudnoće. Mnoge druge životinje, poput pasa, mačaka i miševa takođe mogu imati fantomske trudnoće nakon seksualnog nagona.

Slučaj takođe asocira na Minhauzenov sindrom, kada jedinka glumi određene zdravstvene probleme radi pažnje ili simpatije. Možda Ai Hin treba neko da je pazi.

U prirodi je preostalo manje od 1.600 pandi – većinom u kineskoj pokrajini Sečuan, dok ih je u zatočeništvu 300.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka