Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi "zaključali" grad sa 30.000 stanovnika

Kao mera predostrožnosti nakon što je čovek preminuo od posledica bubonske kuge prošle nedelje, gradić u Kini se nalazi pod ključem, a 151 osoba je smeštena u karantin.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Prema navodima Kineske centralne televizije (CCTV), tridesetosmogodišnji čovek umro je od bolesti prošle srede, izazvane kontaktom sa mrtvim mrmotom, tj. velikom kopnenom vevericom koja obično živi u planinskim predelima.

U pokušaju da spreče dalje širenje, stanovnicima Jumena, gradića u severozapadnoj provinciji Gansu, je zabranjeno da izađu iz grada, a policija je postavila prepreke kako bi sprečila da bilo koje vozilo uđe u grad. Takođe, četiri sektora karantina je postavljeno u samom gradu za osobe koje su bile u kontaktu sa preminulim čovekom, ali za sada nijedan drugi slučaj nije zabeležen.

"Grad ima dovoljno rezervi pirinča, brašna i ulja za mesec dana.", navodi CCTV i dodaje: "Stanovnici i oni koji se nalaze u karantinu su stabilni."

Kuga, jedna od najstarijih identifikovanih bolesti poznatih čoveku, ima veoma lošu reputaciju i ostavila je značajan trag u ljudskoj istoriji. Bolest izaziva bakterija Yersinia pestis koja inficira brojne životinje poput pacova, veverica i prerijske pse. Bakterija održava svoje postojanje u ciklusu koji uključuje kako ove životinje tako i njihove buve.

Y. pestis se na ljude može preneti na tri načina: ujedom buve, kontaktom sa inficiranom tečnošću ili putem iskašljanog sekreta zaražene osobe. Postoje brojne različite kliničke forme kuge, ali najčešće su bubonska, krvna i plućna.

Postojale su tri velike pandemije kuge zabeležene u istoriji. Prva je zabeležena kao "Justinijanova kuga", koja je počela 541 godine i trajala skoro 200 godina, usmrtivši pri tom preko 100 miliona ljudi. Najpoznatija "Crna smrt" koja se dogodila u XIV veku izbrisala je skoro 60 odsto evropske populacije. Poslednja pandemija desila se u Kini 1860-ih i usmrtila oko 10 miliona ljudi.

Kuga ostaje endemska u mnogim delovima sveta; široko je rasprostranjena u tropskim i subtropskim predelima i uobičajena je u podsaharskoj Africi i na Madagaskaru. Kuga se javlja i u Sjedinjenim Američkim Državama gde je između 1900. i 2010. zabeleženo 999 slučajeva. Kuga je veoma zarazna i ozbiljna ukoliko se ne pruži medicinska pomoć, ali uobičajeni antibiotici mogu veoma efektno izlečiti bolest.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka