Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rune otkrivene na starom crkvenom zemljištu

Novootkriveni runski natpisi uklesani u stenu ugledali su svetlost dana zahvaljujući Džejn Harison koja je deo projektnog tima za program "Jezika, mitova i otkrića" Univerziteta u Oksfordu.

  Izvor: Foto: University of Oxford

Deo runskog kamena otkriven je u Tes Veliju nedaleko od Stokburna na severoistoku Engleske, na zemljištu stare crkve i to u njenim temeljima. Natpis koji stoji glasi: 1. red ... (ept)ir molmu; 2. red ... (re)isti krus...

"Uporedili smo ovaj natpis sa formulom korišćenom za mnoge skandinavske rune sa Ostrva Men: 'X je podigao ovaj krst u znak sećanja na Y'. Natpis na našem kamenu se tako prevodi kao (2. red pa 1. red) '...podigao krst ... u znak sećanja na Mel-Mjuri/Mel-Mari'. Nažalost ime pokrovitelja je izgubljeno.", rekla je Džejn.

Ostrvski keltski jezik

Mel-Mjuri (Máel-Muire) ili Mel-Mari (Máel-Maire) je lično ime u gojdelskom ili galskom jeziku koji predstavlja ostrvski keltski jezik sa dijalektičkim kontinuumom koji se prostire od Irske, preko Ostrva Men, do Škotske. Ime je vezano za naziv mesta Melmerbi (pronađenom u Kambriji i u Severnom Jorkširu) i takođe se nalazi na runama sa Ostrva Men.

"Kamen sa runama je relativno mali, dimenzija od samo 22 centimetara dužine, 16 centimetara širine i 9 centimetara visine. Međutim, to je ipak veoma uzbudljivo otkriće, uprkos veličini: skandinavski runski natpisi u Engleskoj su veoma retki - ima ih manje od 20 poznatih.", rekla je Džejn.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka