Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korišćenje dronova u poljoprivredi (VIDEO)

Uloga dronova se brzo prebacila sa ratnog bojišta na poljoprivredne njive, pomažući uzgajivačima da nadgledaju milione hektara širom ruralne Amerike, štedeći im pri tome ogromne količine novca.

  Izvor: Foto: Sciencedump

Iako je pažnja vezana za dronove nedavno bila usmerena na Amazon u UPS koji žele da ih iskoriste za dostavljanje paketa, veći deo dronova očekuje budućnost na farmama. To je zato što se poljoprivredne operacije prostiru na velikim udaljenostima i uglavnom nemaju problem privatnosti ili bezbednosti koje bi sprečile korišćenje ovih vazdušnih letača, kao u gusto naseljenim predelima.

Dronovi - čija se cena kreće od 2.000 američkih dolara za avion koji farmeri sami sastavljaju, do 160.000 dolara za napravu u vojnom stilu - opremljeni su infracrvenim kamerama, senzorima i drugom tehnologijom koju kontroliše pilot sa zemlje. Korišćenje je možda skupo na početku, ali pristalice tehnologije kažu da podaci koje prikupljaju - od identifikovanja problema insekata, problema navodnjavanja, procena prinosa ili praćenje goveda koja su odlutala - pomažu farmerima da povrate uloženo, često za samo godinu dana.

Farmeri takođe mogu da koriste bespilotne letelice da prilagode svoju upotrebu pesticida, herbicida, đubriva i drugog na osnovu toga šta je potrebno na određenoj tački u polju - proces poznat kao precizna poljoprivreda - štedeći novac od nepotrebne i preterane upotrebe resursa, dok u isto vreme smanjuje količinu oticanja koja može da utiče na obližnje reke i potoke.

Uloga dronova se brzo prebacila sa ratnog bojišta na poljoprivredne njive, pomažući uzgajivačima da nadgledaju milione hektara širom ruralne Amerike, štedeći im pri tome ogromne količine novca.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka