Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mravi sa ujedom poput zamke za medvede (VIDEO)

Agresivna vrsta mrava osvaja nove teritorije na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Ima čvornovate čeljusti, snažnu žaoku i sposobnost da se lansira u vazduh poput pampura sa novootvorene boce za šampanjac.

  Izvor: Foto: Profimedia

Većina viličastih mrava pripada rodu Odontomachus, a ime im potiče od mandibule (donje vilice), tj. delova usana koji su sposobni da se otvore za 180 stepeni.

"Izgledaju poput malih ajkula čekićara koje hodaju unaokolo.", rekla je D. Magdalena Sordžer.

Sordžer je proučavala ove interesantne insekte kao deo svog doktorskog istraživanja na Državnom univerzitetu Severna Karolina.

Kada mravi marširaju

Postoje četiri vrste viličastih mrava koje su domaće u Sjedinjenim Državama. Sordžer i njene kolege su zainteresovani za osvajačku i posebno agresivnu vrstu iz Južne Amerike pod imenom Odontomachus haematodus.

Ova vrsta živi u Severnoj Americi već pedesetak godina, ali nova istaživanja pokazuju da je O.haematodus u pokretu i da je postala uobičajena vrsta u brojnim državama duž obale Meksičkog zaliva.

Šta se promenilo tokom pola veka? Sordžer kaže da se populacija možda izgrađivala pre širenja ili su klimatske promene dovele do uslova pogodnih za uspeh ovih vrsta.

Upoznajte susede

Možda mislite da su mravi sa masivnim vilicama trapavi, ali naučnici su otkrili da su ovi mravi među najbržim pripadnicima životinjskog carstva.

"Viličasti mravi imaju male senzorne dlačice unutar vilica.", rekla je Šila Patek, biološkinja koja studira evolutivnu mehaniku i kretanje na Univerzitetu Djuk. Patek objašnjava da su te dlačice povezane direktno sa mišićima koji drže vilice otvorenim. "Tako da mogu da stegnu te mišiće brže nego što njihov mozak može da procesuira informaciju."

Leteći mravi? Skoro.

Hvatanje i iznenađivanje plena nije jedino što ove vilice mogu. Kada su ugroženi, viličasti mravi koriste svoj ujed o zemlju sa takvom silom da odskoče u vazduh poput kukuruznog zrna pretvorenog u kokicu.

Kada čitava armija viličastih mrava uradi to, Patek kaže da postane strašno.

"Sledeće što vidite je mrav koji leti kroz vazduh, a ne možete čak ni da ga vidite koliko se brzo kreće. Uz to ima i ogromnu žaoku na kraju abdomena.", rekla je ona i dodala: "Veoma je stresno raditi sa njima."

Oni su tu. Šta sada?

Specijalista za invazivne mrave Endrju Suarez rekao je da nikada zapravo ne znate šta će se dogoditi kada se uhvatite u koštac sa osvajačima, ali očekuje da pridošlice neće napraviti značajniju pometnju.

Za razliku od drugih invazivnih vrsta, poput argentinskih i vatrenih mrava, viličasti "nemaju kolonije sa desetinama hiljada radilica koje mogu da preplave lokalnu faunu. To ne znači da neće imati nikakav uticaj."

Suarez je upozorio da ubog mrava može biti izuzetno bolan i da uvek postoji mogućnost da je neko alergičan na njegov otrov.

Za razliku od Suareza, Sordžerova kaže da ne veruje da je žaoka viličastih mrava toliko loša. "Ali ja sam biološkinja koja se bavi mravima i ljubitelj sam mrava, tako da verovatno ne postoji ništa što mravi mogu da urade, da mislim loše o njima."

Agresivna vrsta mrava osvaja nove teritorije na jugozapadu Sjedinjenih Američkih Država. Ima čvornovate čeljusti, snažnu žaoku i sposobnost da se lansira u vazduh poput pampura sa novootvorene boce za šampanjac.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka