Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Nemačka uspela da proizvede pola svoje električne energije pomoću Sunca

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Nemačka je postavila novi rekord, zahvaljujući solarnoj energiji koja je proizvela 50.6 odsto električne energije 9. juna u podne. Solarna proizvodnja je dostigla vrhunac od 23.1 gigavata tog dana.

Izvor: Foto: Profimedia

Tri dana ranije proizvodnja je bila na 24.2 gigavata između 1 i 2 sata popodne, ali je devetog juna potrošnja opala zbog praznika, omogućavajući probijanje psihološke barijere od 50 odsto.

Izveštavanje o ovom ostvarenju je bilo prilično neprecizno u nekim slučajevima. Pokrivanje je često mešalo potražnju za električnom energijom sa ukupnom potrošnjom energije, koja pravilno obuhvata grejanje i industrijsko korišćenje prirodnog gasa, iako je i ona niska usled toplog državnog praznika. Naslovi su često navodili da je granica od 50 odsto premašena tokom čitave nedelje, a ne samo u toku jednog sata.

Ipak, obim ostvarenja je popriličan. Nemačka nije baš sunčano mesto. Zaista, oko 90 odsto svetske populacije živi u zemljama koje imaju suštinski više sunčeve svetlosti.

U skladu sa tim, vetar je taj koji je, za razliku od Sunca, kičma nemačkog preobražaja ka obnovljivim, nezagađujućim izvorima energije.

Pomeranje ka solarnoj energiji u Nemačkoj nije bilo jeftino, sa subvencijama od 16 milijardi  evra u 2013. godini. Međutim, stvarajući nivo potražnje koji je pokrenuo masovnu proizvodnju, Nemačka je odigrala veliku ulogu u smanjenju cene solarnih ploča za čitavih 80 odsto u periodu od pet godina. Time je omogućeno drugim zemljama da idu njenim stopama za samo delić nekadašnje cene, a posebno one koje imaju više sunčeve svetlosti.

Tamo gde su započeti koraci pomeranja ka energiji vetra od strane vladinih subvencija, solarna energija u Nemačkoj sada može da nastavi takmičenje sa fosilnim gorivima po pitanju cene i razvoja.

Solarna proizvodnja Nemačke je u veća za 34 odsto u poređenju sa istim periodom prošle goidne, što je rezultat boljih vremenskih prilika i razvijenijih instalacija. Dok je prvi činilac nepredvidljiv, povećan broj solarnih ploča garantuje još jedno probijanje rekorda od 50 odsto i to već ove godine.

Najnovije

Priroda

Nauka