Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet zbunjujućih gestova širom sveta (VIDEO)

Govor tela i način na koji izgovaramo reči mogu predstavljati veliki problem prilikom putovanja, naročito ako su destinacije na potpuno različitim kulturnim podnebljima. Međutim, pored sopstvene gestikulacije, veoma je bitno razumeti ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Predstavljamo vam pet gestova koji najviše zbunjuju turiste širom sveta.

1. Indijsko da-ne-možda klimanje glavom

Ukoliko Indijcu postavite pitanje na koje tražite potvrdan ili negativan odgovor, očekujte da budete još više zbunjeni. Veoma retko ćete dobiti pravi odgovor, a verovatnije je da ćete dobiti tipično klimanje glavom koje kaže "da i ne" u isto vreme.

Govor tela i način na koji izgovaramo reči mogu predstavljati veliki problem prilikom putovanja, naročito ako su destinacije na potpuno različitim kulturnim podnebljima. Međutim, pored sopstvene gestikulacije, veoma je bitno razumeti gestikulaciju pripadnika drugih kultura, kako ne bi došlo do nesporazuma.
Izvor: YouTube

2. "Ne" na grčkom znači da

U Grčkoj, čak i kada pričate na engleskom sa domaćinima, oni će vam uglavnom reči "da" i "ne" izgovarati na grčkom jeziku. To ne bi predstavljalo problem, kada grčko "ne" ne bi značilo potvrdan odgovor.

3. Zabacivanje glave i coktanje na Balkanu

Coktanje je gest koji ume da iznervira i koji slabo razumeju oni koji se prvi put susreću s njim. Uobičajeno je u balkanskim zemljama poput Hrvatske, Bosne, Srbije, pa i Grčke i Turske. Kratko arogantno coktanje znači "ne" i često se ljudima sa Zapada čini kao lenja i nadobudna gestikulacija. Coktanje je često praćeno zabacivanjem glave, koje je na primer u Turskoj praćeno i dizanjem obrva.

4. Savijeni prst u Mađarskoj

Kada upitate Mađare za smer, umesto ispružene ruke i naknadnog pokazivanja smera za levo, oni će vam često jednim gestom pokazati sve. Ukoliko hoće da vam kažu da idete pravo pa levo, onda će ispružiti kažiprst i saviti ga na levo. Ovaj gest ne zbunjuje mnogo, ali je izuzetno zanimljiv.

5. Bugarsko klimanje glavom

Iz nekog razloga, Bugari rade isto što i ceo svet, samo obrnuto. Kod njih klimanje gore-dole znači "ne", a klimanje levo-desno znači "da". Situacija ume da bude veoma čudna kada osoba koju pitate ne zna engleski, niti vaš jezik.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka