Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajedno za čiste vode!

Svetska veslačka federacija, Veslački savez Srbije i WWF obeležili Međunarodni Dan reke Save.

  Izvor: Foto: promo

Naglašavajući značaj čiste vode i zaštite slatkovodnih ekosistema, Svetska veslačka federacija, Veslački savez Srbije i WWF su zajednički obeležili Dan reke Save u okviru Evropskog prvenstva u veslanju koje se održavalo od 30. maja do 1. juna u Beogradu. Tom prilikom predstavljen je i zajednički vodič za održivo organizovanje sportskih događaja „Održiva životna sredina: politika i smernice”.

- Po drugi put za samo dve godine FISA – Svetska veslačka federacija ima zadovoljstvo da sarađuje sa WWF-om u Srbiji tokom održavanja jedne manifestacije svetskog značaja. Ova saradnja je dodala lokalnu važnost globalnom partnerstvu WWF-a i Federacije „Za čiste vode”, koje je uspostavljeno 2011. godine – izjavio je Met Smit, izvršni direktor Svetske veslačke federacije.

– Zahvaljujem WWF-u u Srbiji i na saradnji s Veslačkim savezom Srbije, usled čega je vodič za održivo organizovanje sportskih događaja „Održiva životna sredina: politika i smernice” preveden i objavljen na lokalni jezik. Ovo će poboljšati sprovođenje dobrih i održivih praksi u svim domaćim veslačkim klubovima i time pružiti smernice lokalnoj veslačkoj zajednici da unapredi čuvanje dragocenih vodnih resursa u Srbiji – dodao je je Met Smit, izvršni direktor FISA – Svetske veslačke federacije.

– Nakon Sata za našu planetu i „Karavana voda” 2012 saradnja na do sada najvećem organizovanom Evropskom prvenstvu u veslanju je još jedan rekord koji smo zajedno oborili sa FISA-om i WWF-om. Drago mi je da je Veslački savez Srbije prvi preuzeo inicijativu za objavljivanje ovako bitnog dokumenta na lokalnom jeziku jer je on bitan ne samo za širenje svesti za lokalne veslačke klubove već i za decu i mlade ljude koji su na bilo koji način uključeni u sportove na vodi – smatra Sava Popović, menadžer Evropskog prvenstva u veslanju pri Veslačkom savezu Srbije. 

Samo Evropsko prvenstvo u veslanju održavalo se na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. Reka Sava je od izuzetnog značaja za biološku i predeonu raznovrsnost. Organizovanjem različitih aktivnosti povodom Dana Save skreće se pažnja na vitalnu ulogu koju reka Sava i njene pritoke imaju u životu stanovništva u njenom slivu, na potrebu jačanja svesti o zaštiti biološke i predeone raznovrsnosti ove reke, kao i na neophodnost prekogranične saradnje i dogovora o bitnim oblicima korišćenja i zaštite voda u slivu Save.

– Kako bi se ove jedinstvene vrednosti reke Save očuvale, neophodno je mudro i integralno upravljati njenim slivom kroz povezivanje sektora poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite prirode. S tim u vezi, WWF u regionu dosta radi na praćenju stanja Save i ostalih reka Dunavskog sliva, jačanju uloge javnosti, davanju preporuka pri donošenju zakonskih dokumenata, kako bi upravljanje ovim rekama bilo održivo – smatra Duška Dimović, direktor programa WWF-a u Srbiji. 

U tom smislu, saradnja Svetske veslačke federacije i WWF-a na promociji čiste vode predstavlja strateško i inovativno partnerstavo radi pružanja pomoći organizacijama kako bi smanjile svoj ekološki otisak i doprinele očuvanju prirode i životne sredine. Saradnja WWF-a i Svetske veslačke federacije započela je 2011. godine i odlična je prilika da WWF naglasi važnost jednog od svojih globalnih i prioriteta u regionu Dunavskog sliva, a to je zaštita slatkovodnih ekosistema.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka