Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bikove ne zanima crvena boja

Za mnoge od nas, jedini deo španske kulture koji znamo je okupljanje na stadionima kako bi se prisustvovalo borbi čoveka u nesvakidašnjem odelu i razbesnelog bika. Pri tome, taj isti čovek maše velikom crvenom tkaninom i još više ...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U nekom trenutku, koji ste sigurno videli barem u crtaćima, crvena boja bila je ta koja je opčinila bika. Ima smisla – cela poenta borbe s bikovima je da bik juri za crvenim plaštom dok matador stoji sa strane. Očigledno bik misli da je plašt problem.

Pogledajte i: Neobična španska tradicija – festival „Preskakanje beba“!

Problem?

Cela priča u suštini nije baš takva. Bilo ko ko radi sa bikovima će vam reći da bikovi ne raspoznaju boje.

U stvarnosti, bikovi se razbesne pokretima platna kojim matador maše. To bi u suštini razbesnelo bilo koga, čoveka ili životinju, ko je ubačen u ring, a da je pri tome držan gladan danima.

Saznajte i: 10 interesantnih činjenica o tarantulama

Kako je nastao mit?

Ovaj mit, je poput mnogih, nastao zbog jednostavnog nerazumevanja. Predstava koju matador izvodi je podeljena na tri dela; u prva dva matador koristi žuti ogrtač koji se zove kapote. Svrha ovih delova je u suštini da razbesne bika dovoljno dugo, da bi se došlo do treće scene. U njoj, matador pokazuje čuveni crveni ogrtač i tera bika u napad. U tom trenutku, bik je dovoljno besan da mu je apsolutno svejedno koje je boje plašt.

Pogledajte i: Zašto se ljudi boje klovnova?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka