Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najduži pećinski sistem

U januaru 2007. godine, posle skoro pet godina istraživanja, pećinski ronioci Stiv Bogarts i Robi Šmitner pronašli su prolaz između dve podvodne pećine na meksičkom poluostrvu Jukatan.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Time je Sak Aktun – sa 153 kilometra – postao najduži podvodni pećinski sistem na svetu. Međutim, rekord nije dugo potrajao. Za obližnji Oks Bel A, najduži poznati podvodni pećinski sistem pre januarskog otkrića, u junu je utvrđeno da se proteže na 164 kilometra. Ali, Sak Aktun bi uskoro ponovo mogao da preuzme vođstvo.

Prepletene pećine tog područja uglavnom su do vrha ispunjene vodom koja se cedi kroz krečnjak. Da ste visoki tek nekoliko centimetara, verovatno biste mogli da pronađete prolaze između svih pećina – jedno istraživanje koje se odnosilo na sićušnog slepog pećinskog račića širom poluostrva, otkrilo je da unutar ove vrste postoji tek mala genetska varijacija. Ali ljudski ronioci ipak imaju ograničenja. Rezervoare s vazduhom privezuju na bokove kako bi mogli da se provlače kroz niske prolaze. Zaroni obično traju od tri do šest sati, a dešava se da potraju i mnogo duže. Zavisni od opreme za održavanje života, ronioci bestežinski plutaju u mračnom, nepoznatom okruženju. „To je najpribližnije situacijama u kojima se nalaze astronauti“, kaže Bogarts.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka