Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađen Pinokio tiranosaurus

Nije šala, novi tiranosaurus pod nazivom Pinokio reks (Pinocchio rex) otkriven je u Kini.

  Izvor: Foto: Chuang Zhao

Otkriće potvrđuje da je tiranosaurus sa dugom njuškom nekada tumarao Zemljom, čime je završena dugogodišnja debata.

Zvanično nazvan kao Qianzhousaurus sinensis, novootkriveni dinosaur je imao daleko tanju i dužu njušku prepunu sićušnim rogovima, od svog mišićavog rođaka Tyrannosaurus rex.

Dužine od 9 metara i težine od 800 kilograma, dinosaur je bio manji i lakši od 13 metara dugog tiranosaurusa. Oba stvorenja živela su rame uz rame pre oko 66 miliona godina tokom kasnog perioda krede, tik pred uništenje dinosaura.

Naučnici su naišli na kompletan, “jedan u milion”, skelet ćinžousaurusa na građevinskom zemljištu u Gandžouu, južnom gradu Kine koji se ubrzano razvija. Prvo ime ovog tiranosaurusa je inspirisano Ćinžouom, drevnim imanom Gandžoua.

Fosil je odlično očuvan zbog toga što je ubrzo nakon smrti životinja bila prekrivena zemljom, čineći je zaštićenom od erozije vode i vazduha milenijumima, objašnjava vođa istraživajna Junčang Lu sa Kineske akademije geoloških nauka u Pekingu.

Misterija duge njuške

Samo dva fosilizovana tiranosaurusa sa dugom njuškom su pronađena do sada, a oba u Mongoliji i oba pripadaju rodu Alioramus.

Uz tako slabe fosilne podatke, naučnici nisu znali da li su ta dva otkrića predstavljala novu klasu dinosaura ili su bili mladi tiranosaurusi koji nisu stigli da porastu dovoljno da imaju odrasle njuške.

Prema rečima Stivena Brusejta, paleontologa sa Univerziteta u Edinburgu, dokazi nedvosmisleno ukazuju da je Pinocchio rex pravi dugonosi tiranosaurus, a samim tim su dugonosi tiranosaurusi bili posebna rasa.

Postoje dva načina na koja su Brusejt i njegove kolege saznali to. Prvo, skelet je dvaput veći od skeleta Alioramusa, što samo po sebi ukazuje da pripada odrasloj jedinki.

Drugo, paleontolozi koji su proučavali na stotine lobanja tiranosaurusa znaju kako se kosti spajaju dok životinja stari, a lobanja ćinžousaurusa je potpuno spojena i podseća na lobanju odraslog tiranosaurusa reksa.

Tomas R. Holc Junior, paleontolog kičmenjaka sa Univerziteta u Merilendu, koji nije bio uključen u istraživanje, izjavio je elektronskim putem da je “definitivno u pitanju dugonosi tiranosaurus”, a ne mlada jedinka. “Može se raspravljati o tome da je to potpuno odrasli član nove vrste Alioramusa, ali su izabrali da osmisle novo ime roda.”

Ćianžousaurus je “veoma interesantan i neobičan primerak”, rekao je paleontolog Toni Fioriljo iz Perot muzeja prirode i nauke u Dalasu. “Ovakva otkrića su uvek uzbudljiva, jer nam pomažu da razumemo odnose između tiranosaurusa, dominantnih predatora Azije i Severne Amerike tokom kasnije krede.”.

Nos za određene radnje

Dakle, zašto ima dugu njušku? Naučnici planiraju da naprave kompjuterski model kako bi videli koju vrstu plena je dugonosi dinosaur mogao najbolje da lovi. Duge njuške modernih životinja, poput krokodila, ih čine prilagođenim za hvatanje ribe.

Ćianžousaurus verovatno nije mogao da ujeda podjednako jako kao Ti-reks zato što je imao slabiju vilicu, tvrde naučnici. Zbog toga veruju da je novootkriveni tiranosaurus lovio sitniji i manje zahtevniji plen od Ti-reksa.

Fosilni ostaci u Gandžouu otkrivaju da je hrane bilo u izobilju: okruženje je bujalo od drveća, a voda je bila domaćin različitim oblicima života uključujući guštere; male, perolike jajolovce oviraptore; i dugovrate biljojede.

Hoc se slaže da Pinokijo-reksova uska njuška ukazuje na drugačiji stil ishrane – i drugačiji tip plena – od onoga što on naziva tiranosaurusem “teškašem” poput Ti-reksa.

Različita ishrana dva tiranosaurusa može značiti da su živeli u relativnoj harmoniji, barem međusobno. “Bilo bi veoma loše iznenađenje da nabasate na bilo kojeg od njih.”, našalio se Brusejt.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka