Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Holivud pravi loše filmove o drevnom svetu?

Kingsli Amis, engleski romanopisac, poznat kao autor nekoliko romana o Džejmsu Bondu, voleo je da gleda filmove i govori: „On to nikada ne bi uradio. Ona to ne bi rekla. Oni ne bi nosili to.“

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Da je danas živ, sigurno bi imao nešto da kaže za film Pompeja 3D, koji predstavlja novi slavno loš komad holivudske produkcije o starom Rimu. Gladijatori nisu imali britanski akcenat, senatori nisu imali američki, a ni cunami nije pogodio Pompeju. Greške se ređaju u nedogled.

Da budemo fer, niko nije rekao da film mora da bude istorijski precizan. Niti je iko rekao da su istorijski precizni Kvo vadis, Spartak, Troja i svi drugi herojski dramatični filmovi o drevnom svetu.

Međutim, zašto i dalje prave tako istorijski loše, teatralne filmove sa istim manama koje se ponavljaju iz decenije u deceniju – stereotipski dijalozi (klišei), iste gladijatorske borbe, iste nauljene robinje, isti nabildovani momci sa trozupcima?

Pretpostavljamo da donose zaradu. Ali zašto donose zaradu? Oni su toliko udaljeni od istine da predstavljaju jeftine istorijske izgovore za malo borbe mačevima, jurnjavu kočijama i nežnu romansu. Zašto ne koriste staru Persiju, osmovekovnu Francusku ili srednjevekovni Vels za dobijanje istog komercijalnog miksa blagog nasilja i ljubavi?

Odgovor je da, koliko god neprecizni bili ovi klasični filmovi, oni i dalje prave vezu sa civilizacijom za koju znamo da je bila velika, na nekom nivou; osnova moderne evropske civilizacije; osnova klasične književnosti, većine naših mitova i najviše ponavljanih zapleta danas.

Dodajte nepobedivu priču o Pompeji, gradu zamrznutom u vremenu od strane prirodnih sila i videćete stvaranje istorijski netčanih filmova o lokalitetu decenijama kasnije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka