Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urbani istraživači bivšeg Sovjetskog Saveza (VIDEO)

Istraživanje grandioznih zgrada i industrijskih postrojenja napuštenih još od vremena SSSR-a je popularna razonoda za neke mlade ljude, ali ne za one sa slabim srcem.

  Izvor: Foto: raskalov-vit.livejournal.com

Poznat kao urbano istraživanje, ovaj hobi uključuje penjanje na visoke zgrade, kule i mostove ili odlazak duboko u podzemlje. Ogromna ruska teritorija je prošarana industrijskim lokacijama, od kojih su neke neiskorišćene i prazne. Međutim, neki se time bave i profesionalno, kao Vadim Makorov koga je vlasnik elektrane na istoku Rusije unajmio da siđe u cev sa vodom i načini par fotografija.

Mnogi urbani istraživači su vešti fotografi koji beleže neverovatne forografije. “Kome su potrebne reči kada imate zvezde na nebu?”, pita Vitalij Raskalov, koji je načinio fotografiju Kirila Vselenskog dok se peo po crvenoj zvezdi iz sovjetske ere na vrhu jedne moskovske zgrade. Ipak opasnost je očigledna. To nije hobi koji bi trebao da se širi. Mnogi istraživači čak ni ne preduzimaju mere zaštite, poput nošenja kacige. Barem jedan od njih je do sada poginuo, sudeći prema izveštajima.

Prema ruskom zakonu, upad na privatan posed se kažnjava manjom novčanom kaznom, ali je ulazak u napuštene i neobezbeđene zgrade obično legalan.

“Ono što me najviše privlači jeste ambijent izgubljenih mesta.”, rekao je Sem Namos. “Proces potrage za njima takođe oduzima dah. Ukoliko ste zaista ozbiljni u vezi s tim, postoji mnogo što možete naučiti o svojoj zemlji, kao i mnogo misterija koje možete otkriti.”

“Neki kažu da ukoliko vidite jednu elektranu, videli ste ih sve, ali se ja ne slažem sa tim.”, rekao je Vadim Makarov i dodao: “Napravio sam fotografije na nekoliko elektrana i uvek sam uspevao da pronađem nešto novo i interesantno.”

“Fotografije urbanih istraživača pokazuju naše gradove iznutra.”, rekla je Olena Zinčenko, koja je pomogla da se organizuje izložba u Kijevu prošle godine. “Ove slike su žive, jer otkrivaju grad iz potpuno druge perspektive iz koje samo retki imaju priliku da ga vide.” One su bitne, zato što pričaju priču o industrijskom padu bivšeg Sovjetskog Saveza.

Istraživanje grandioznih zgrada i industrijskih postrojenja napuštenih još od vremena SSSR-a je popularna razonoda za neke mlade ljude, ali ne za one sa slabim srcem.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka