Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikroskopska istraživanja otkrivaju tajne Vilendorfske Venere

Mikroskopska istraživanja svetski poznate statuete iz gravetijanskog doba (pre 30.000 do 22.000 godina) sprovedena od strane Prirodnjačkog muzeja u Beču otrkrivaju tri neverovatna uvida, koji zajedno otkrivaju tajnu priču paleolitske ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Krečnjak iz Stranske Skale kod Brna

Nakon opsežnog rada na upoređivanju velikog broja podataka različitih krečnjačkih tipova, poslovična igla je bila pronađena u plastu dena. Krečnjak od kog je Vilendorfska Venera verovatno napravljena potiče sa neočekivane lokacije. Krečnjak je najčešće nazivan oolit, a sastoji se od milimetarski malih kalcolita (skeleta sićušnih morskih stvorenja).

Samo u Stranskoj Skali (Stránská Skala), krečnjačkom masivu u području grada Brna, se može naći identičan tip stena. Samim tim, to je mesto odakle potiče kamen od kojeg je Venera izrađena.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nordijski kremen iz morenskog područja Moravske

Analize kremenog alata iz kampa u Vilendorfu, koji potiče iz ledenog doba, zajedno sa detaljnim litološkim ispitivanjima pokazali su da je trećina sečiva, tipičnih za Gravetijansku kulturu, napravljena od onoga što je poznato kao severni kremen. Ova sirovina nikada nije bila dostupna na Dunavu, ali je verovatno doneta iz severnih morenskih područja do Vilendorfa. Duga i uska sečiva od ovog kremena visokog kvaliteta su izuzetna, međutim, ono čega nema je ono što otvara pitanje porekla i kretanja ljudi. Lokalitet u Vilendorfu ne sadrži odgovarajuća jezgra koja čine ova sečiva, što može samo da ukazuje da su već bila napravljena kada su stigla do Dunava i da su jezgra ostavljena na mestu vađenja i proizvodnje daleko na severu.

Ova otkrića predstavljaju dokaz dugih sezonskih migracija gravetijanskih ljudi ledenog doba, između letnjih i zimskih kampova pre oko 30.000 do 27.000 godina. Grupa bi provela toplije sezone u hladnijim visoravnima, dok bi se zimi nastanila u dolini Dunava. Taj put će ih provesti kroz područje odakle su mogli da pokupe materijal za izradu krešnjačke figurine. Takođe su mogli da pokupe kremen iz morenskih depozita nordijskih ledenih ploča sa severa glacijalnog regiona Moravske, gde su mogli da naprave alat pre nego što ga ponesu sa sobom sve do Dunava, za vreme oštrijih zimskih meseci.

Crveno obojena figura

Postoji mnogo dokaza koji ukazuju da je cela površina nekada bila obojena crvenim okerom i analize pokazuju da je cela figura prvobitno bila crvena. Zabeleženo je da je Vilendorfska Venera bila prekrivena debelim slojem crvenog okera kada je pronađena 1908. godine, međutim, čini se da je preveliko čišćenje uklonilo veći deo tog pokrivača. Mala ženska firuga je najverovatnije imala religijsku funkciju, nošena od strane grupe Gravetijanaca, a poznato je da je crvena boja često predstavljala svetu boju, kao i da je korišćena u ritualima sahranjivanja. Mnoge figurine bile su sakrivene u prebivalištima, od kojih su neke bile zakopane u manjim jamama. Čini se moguće da su nomadski lovci kamenog doba nosili ove male i samim tim prenosive "idole" sa sobom, kako su se kretali iz naselja u naselje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka