Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najčudnija vrsta majmuna

Poznat po svom "istaknutom" delu lica, nosati majmun kao ugrožena vrsta živi samo na ostrvu Borneo, gde krčenje šuma i dalje ugrožava njegov opstanak.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako to sada deluje neverovatno, mužjaci ove vrste majmuna koriste svoje mesnate i smešne noseve kako bi privukli društvo.

Naučnici smatraju da ovaj prerasli organ zapravo postoji kako bi pojačao majmunov krik... Kao što smo već pomenuli nosati majmuni naseljavaju džungle na ostrvu Borneo, nikada ne idu daleko od reka, niti primorskih močvara.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ovi majmuni većinu vremena provode na drveću i silaze na zemlju samo povremeno u potrazi za hranom. Žive u orgranizovanim grupama, takoreći "haremima", koju čine dominatni mužjak i dve do sedam ženki i njihova mladunčad. Nekoliko tih grupa često se okuplja oko vode kako bi prespavalo.

Nosati majmuni su najbolji plivači među primatima, često umeju da skoče sa grane drveta u vodu,a mogu da zarone i do 20 m dubine. Takođe, ovi majmuni imaju plovne kožice na rukama i nogama. Ribari ih često nalaze po nekoliko kilometara udaljene od obale, dok plivaju seleći se na susedno ostrvo. Jedini neprijatelji su im leopardi i krokodili, a grupu majmuna na opasnost upozorava mužjak svojim krikom.

Mužjak nosatok majmuna može da dostigne i do 23 kilograma, a ženke su uglavnom upola lakše. Odrasli majmuni imaju svetlo braon krzno koje vremenom pocrveni oko glave i ramena, a posivi na nogama, repu i rukama. Samo mužjaci razvijaju čuveni nos. Nosati majmuni žive uglavnom od lišća, semenki i neubranih voćki, ali ponekad pojedu i nekog insekta. Imaju komplikovani sistem varenja koji se oslanja na mnoštvo bakterija.

Tokom poslednjih 40 godina, populacija nosatih majmuna se značajno smanjila. Na Borneu trenutno je zabranjen lov ove vrste majmuna i oni su stavljeni na spisak ugroženih vrsta.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka