Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozna džinovska meduza nasukala se u Australiji

Naučnici su u četvrtak radili na klasifikaciji nove vrste džinovske meduze koja se nasukala na australijsku plažu, opisujući je kao “nešto veoma veliko” što im je oduzelo dah.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Uzorak od metar i po pronašla je porodica u australijskoj državi Tasmaniji. Ubrzo nakon ovog neverovatnog i slučajnog otrkića, pozvani su i lokalni morski biolozi.

Lisa Geršvin, naučnica vladine Komonveltske naučne i istraživačke organizacije (CSIRO), izjavila je da je ova vrsta meduze viđena u prošlosti, ali nikada ovolike veličine, niti nasukana.

“Znamo za postojanje ovog uzorka, ali nikada nije bio klasifikovan, niti imenovan.”, rekla je Geršvinova dodajući da je došlo do procvata populacije meduza u vodama Tasmanije u proteklih nekoliko meseci.

Takođe je izjavila da je nova vrsta u srodstvu sa čupavom meduzom (Cyanea capillata), najvećom poznatom vrstom meduze na svetu.

“Toliko je velika da vam oduzima dah.”, dodala je Geršvinova koja se meduzama bavi već 20 godina. “Ona nije opasna po život, mada može da opeče.”

Naučnici CSIRo sada imaju dovoljno slika i uzoraka za odgovarajuće analize kako bi klasifikovali i imenovali stvorenje. Uprkos tome, mnogo toga ostaje nepoznato, uključujući to kako se hrani, pari ili gde joj je stanište.

“Ogromna je, ali ne znamo ništa o njoj. To je još jedan dokaz koliko još moramo da naučimo o okeanima.”, rekla je Geršvinova.

Meduza je pronađena od strane porodice Lim na plaži južno od glavnog grada Tasmanije, Hobarta.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka