Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Pronađen živi koralni greben nedaleko od Grenlanda

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Pukom slučajnošću, kanadski naučnici otkrili su greben sa živim koralima na jugu Grenlanda.

 Izvor: Foto: Thinkstock

Prvi ikada zabeleženi grenlandski greben lociran je na jugozapadu Grenlanda i formirali su ga korali koji žive u hladnoj vodi, a koji imaju čvrst krečnjački skelet. Postoji nekoliko vrsta korala na Grenlandu, ali je ovo prvi put da je pravi greben pronađen.

U tropskim oblastima, koralni grebeni su popularna turistička destinacija za ronioce, ali su veoma male šanse da grenlandski postane slično žarište za ronioce. Novootkriveni greben nalazi se nedaleko od Kejp Desolejšn južno od Ivituta i leži na dubini od 900 metara na mestu sa veoma snažnim strujama, što ga čini veoma nedostupnim. To takođe znači da veoma malo znamo o samom grebenu, kao i o onome što ga naseljava.

Greben je otkriven slučajno, kada je kanadski istraživački brod morao da uzme uzorke vode. Kada su instrumenti sa broda spušteni na dubinu od 900 metara, vratili su se potpuno polupani. Na sreću bilo je nekoliko delova polomnljenih grana korala na instrumentima, čime je odmah uočen uzrok problema.

„U prvom trenutku naučnici su psovali i vikali nad slomljenom opremom i malo je falilo da delove korala bace nazad u more, kada su shvatili šta drže u rukama.“, rekao je doktorantkinja Hele Jorgensbi sa Tehničkog Univerziteta Danske (DTU), koji vodi istraživanje o životu na dnu zapadnih grenlandskih voda.

Prve fotografije

Drugi kanadski istraživački brod vratio se na lice mesta prošle jeseni kako bi spustio kameru na greben, kako bi se izbliza ispitao. Kolarni greben se nalazi na strmoj strani kontinentalne ploče, gde su jake morske struje.

„Uspeli smo da načinimo nekoliko fotografija, iako smo ih umalo izgubili na dnu okeana kada se kamera zaglavila negde u dubinama. Na sreću uspeli smo da je oslobodimo i vratimo na površinu.“, rekla je Hele Jorgensbi.

„Godinama je poznato da su koralni grebeni postojali u Norveškoj i na Islandu i urađeno je nekoliko istraživanja norveških grebena, ali se ne zna mnogo o grenlandskim. U Norveškoj, grebeni narastu do 30 metara u vidinu i nekoliko kilometara u dužinu. Veliki norveški grebeni su stari preko 8.000 godina, što znači da su verovatno počeli da rastu nakon što je led nestao sa poslednjim ledenim dobom. Grenlandski greben je verovatno manji i još uvek ne znamo koliko je star.“, rekla je Hele, izražavajući nadu da će u nekom trenutku biti istraženo ovo pitanje podrobnije.

Prema njenom mišljenju, pronalazak koralnog grebena na jugu Grenlanda nije potpuno neočekivano:

„Postoje koralni grebeni u zemljama oko Grenlanda i postoje efekti Golfske struje, koja dopire do zapadne obale, što znači da se temperatura mora diže i do 4 stepena, što znači da je dovoljno toplo za stvaranje korala. Uz to, koralnom grebenu trebaju jake morske struje, koje su prisutne na lokaciji.“, rekla je ona.

Koralni grebeni su bitna područja za ribu zbog toga što pružaju veliku količinu hrane i mesta gde ribe mogu da se nastane. Grenlandski greben su formirali korali iz porodice Lophelia. Drugi primerci korala su takođe pronađeni ne nekoliko mesta na zapadnoj obali, ali ne formiraju grebene. Identifikaciju korala izvršio je profesor Ole Tendal iz Muzeja prirodnjačke istorije u Danskoj.

Korali u hladnim vodama

Obično se koralni grebeni vezuju za tropske predele, ali se takođe mogu naći u hladnim vodama. Dok je tropskim koralima potrebna svetlost da bi preživeli, oni u hladnoj vodi žive u potpunom mraku, na dubinama gde sunčeva svetlost ne dopire. Ipak, koralni grebeni na tim dubinama imaju mnoge raznobojne stanovnike i različite vrste živih organizama.

Koralni grebeni su izgrađeni od hiljada malih koralnih životinja koje žive u velikim kolonijama koje formiraju zajednički krečnjački skelet. Dok tropski korali energiju potrebnu za rast crpe iz zelenih algi koje zavise od svetlosti, oni u hladnim vodama dobijaju sve potrebne hranljive materije od malih životinja koje uhvate. Zato im i ne treba svetlost da bi živeli u dubokoj vodi.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka