Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispupčenje na površini tla kao predznak vulkanske pretnje

Ispupčenje na površini tla koje se javlja pre nego što vulkan eruptira ukazuje na to koliko će pepela biti izbačeno u atmosferu i može biti korisno upozorenje za vazduhoplovstvo, tvrde islandski naučnici.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nagoveštaj je dobijen na osnovu podatka senzora sistema za globalno pozicioniranje (GPS) koji su postavljeni oko zloglasnog islandskog vulkana Grimsvetna.

Neposredno pre Grimsvetnovog izbacivanja gomile u maju 2011, zemlja oko vulkana je počela da se krivi.

U kratkoj, ali razornoj erupciji, vulkan je izbacio 20 kilometara visok oblak pepela, što je ekvivalent 0.27 kvadratnih kilometara materijala.

Upoređivanjem deformacije tla sa obimom pepela, naučnici su dobili prikaz uslova koji su vladali u komori ispod vulkana pre erupcije.

Komora za magmu je “posuda” koja se postepeno puni injekcijama rastopljenih stena. Kada pritisak postane prevelik, magma se izbacuje kroz pukotine. Na svom putu ona se hladi vazduhom, čime se stvara pepeo.

Trenutak erupcije i veličina oblaka pepela zavisi od nekoliko faktora u komori.

Oni uključuju obim magme, silu kojom se izbacuje i otpornost kamenih zidova komore na visok pritisak.

Tim, predvođen Signurom Hreinsdotirom iz Nordijskog vulkanološkog centra u Rejkjaviku objavio je da je magmatska komora bila oko 3 kilometara ispod Grimsvetna.

Trag na lokaciji ukazuje na pad pritiska na 1.7 kilometara ispod površine, oko pola sata pre erupcije, kako je magma krenula naviše.

Kod vulkana koji su pod prismotrom, metod može da upozori na neposredne erupcije i očekivanu moguću visinu oblaka pepela, izjavili su autori.

“Ako budu tumačena u realnom vremenu, ova posmatranja bi mogla znatno poboljšati predviđanje pojave i evolucije eksplozivnih erupcija i visine vulkanskih oblaka.”

Smešten u srcu najvećeg glečera na Islandu, Vatnajekidlu, Grimsvetn je islandski najaktivniji vulkan. Pre 2011. godine eruptirao je devet puta između 1922. i 2004. godine.

Erupcija iz 2011. uplašila je mnoge da će se ponoviti haos u avio-saobraćaju uzrokovan erupcijom obližnjeg vulkana Ejafjalajokula iz 2010. Da podsetimo, ta erupcija je dovela do najvećeg zatvaranja vazdušnog prostora još od Drugog svetskog rata, što je direktno pogodilo više od 100.000 letova i osam miliona putnika.

Uprkos tome što je za 24 sata Grimsvetn izbacio više pepela nego što je Ejafjalajokul uspeo za tri nedelje, vulkan je izazvao daleko manje poremećaje.

Erupcija je brzo okončana, a broj prizemljenih letova iznosi tek stotinak.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka