Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retki mladunci sivog kita pronađeni u laguni

Naučnici su imali neočekivano otkriće 5. januara 2014. godine, kada su otkrili tela dva spojena mladunca sivog kita (Eschrichtius robustus) kako plutaju u Oho de Lijebre laguni u Donjoj Kaliforniji.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Spojeni blizanci, poznati i kao sijamski, imaju dužinu od 2 do 3 metra, što je kraće od 3.6 ili 4.8 metara koliko je prosečna dužina mladunaca ovog sisara.

Trudnoća sivog kita traje 13.5 meseci, rekao je Džim Dajns, menadžer zbirke sisara u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđeles okrugu u Kaliforniji. Pretpostavlja se da su spojeni blizanci imali između 8.5 i 10.5 meseci starosti pre nego što su rođeni.

Dajns upozorava da je starost procenjena samo na osnovu dužine jednog fetusa. “U slučaju blizanaca, majka mora da obezbedi hranu za dva rastuća fetusa što može dovesti do dva relativno manja fetusa pre nego jednog normalne veličine.”, objasnio je Dajns.

“Ovi su prilično veliki. Postoji šansa da je majka pokušala da ih rodi, ali da nije uspela.”

Istraživači koji su otkrili mladunce u Meksiku nisu uočili majku, pa ostaje nejasno da li je ona preživela ili nije.

Redak slučaj

“Nije nepoznato da veliki kitovi imaju sijamske blizance.” rekao je Majkl Mur, veterinar u Vuds Hol okeanografskom institutu u Masačusetsu. On se specijalizirao za forenzičku analizu smrti morskih sisara.

Pretraga naučne literature dovodi do nekoliko slučajeva sijamskih blizanaca kod nekoliko vrsta kitova.

“Međutim zbog svoje reproduktivne biologije, kitovi i delfini skoro uvek imaju jednu bebu.” rekao je Dajns.

Kitovi imaju par bradavica, za razliku od nekoliko parova viđenih kod sisara poput glodara, objasnio je on. “Većina sisara koje rađaju jedno dete ima samo par bradavica.”

Takođe je veoma teško gajiti bebu u morskom okruženju, a kamoli dve.

Čak i da su spojeni blizanci uspeli da potpuno narastu, pitanje je da li bi preživeli. Mladunci bi morali da izrone na površinu kako bi disali, a u zavisnosti od toga gde su spojeni to bi možda bilo nemoguće.

Sudeći po fotografijama spojenih mladunaca kitova koje je Dajns video, blizanci su obično spojeni stomacima ili leđima, dok su im rupe za disanje usmerene na desno ili na levo. “Tako da bi bili u mogućnosti da dišu”.

Nije radijacija

Mnogi su bili zabrinuti da je ovaj slučaj rezultat radijacije koja je uspela da dođe do obala Amerike od Japana, tj. Fukušima nuklearne elektrane. Međutim, to izgleda nije slučaj.

“Proteklih nekoliko godina, kada smo imali nasukane morske sisare na obalama Kalifornije, testirali smo njihova tkiva na radijaciju i nije bilo ničega.” rekao je Dajns.

“Neću reći da je nemoguće, ali ispitivali smo u potpunosti sve i nema dokaza radijacije. Samo zato što životinje poput kitova imaju blizance, ne znači da su podlegle radijaciji.” rekao je Dajns i dodao: “Ljudi imaju blizance stalno.”

Naučnici su imali neočekivano otkriće 5. januara 2014. godine, kada su otkrili tela dva spojena mladunca sivog kita (Eschrichtius robustus) kako plutaju u Oho de Lijebre laguni u Donjoj Kaliforniji.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka