Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađenost vazduha u Aziji utiče na svetsku klimu

Ekstremno zagađenje vazduha u Aziji utiče na svetsku klimu i klimatske obrasce, navodi se u istraživanju naučnika sa A&M Univerziteta u Teksasu i NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Juan Vang, bivši doktorant Teksas A&M, zajedno sa profesorima atmosferskih nauka na tom univerzitetu, Renji Žangom i R. Saravananom, objavio je nalaze u najnovijem broju časopisa „Prirodna komunikacija“. 

Koristeći klimatske modele i prikupljene podatke o aerosolima i meteorologiji u prethodnih 30 godina, naučnici su otkrili da zagađenje vazduha iznad Azije – koje se većim delom nalazi iznad Kine – utiče na svetsku cirkulaciju vazduha.

„Modeli jasno pokazuju da zagađenje koje potiče iz Azije utiče na gornju atmosferu i čini se da pravi jače oluje i ciklone.“, objašnjava Žang.

„Ovo zagađenje utiče na formacije oblaka, padavine, intenzitet oluja i druge faktore i konačno utiče na klimu. Najverovatnije, zagađenje iznad Azije može imati važne posledice po vremenske obrasce iznad Severne Amerike.“

Kineska ekonomija koja je u procvatu u zadnjih 30 godina dovela je do izgradnje ogromnih fabrika za proizvodnju, industrijskih postrojenja, elektrana i drugih postrojenja koja proizvode ogromne količine zagađujućih materija. Jednom kada se emituju u atmosferu, čestice zagađenja utiču na formacije oblaka i vremenske sisteme širom sveta, pokazuje istraživanje.

Poveđanje sagorevanja uglja i emisije izduvnih gasova automobila su glavni uzrok zagađenja u Kini i drugim azijskim zemljama.

Nivo zagađenja vazduha u nekim kineskim gradovima, poput Pekinga, su vrlo često i do 100 puta više od prihvatljivog nivoa koji je postavila Svetska zdravstvena organizacija, kaže Žang.

Jedna studija je pokazala da se stopa obolelih od raka pluća povećala za 400 procenata u nekim područjima usled sve većeg problema zagađenja.

Uslovi imaju tendenciju da se pogoršaju za vreme zimskih meseci, kada stajaći vremenski obrasci u kombinaciji sa povećanim sagorevanjem uglja u mnogim azijskim gradovima mogu da stvore zagađenje i smog koji traju nedeljama. Kineska vlada je obećala da će pooštriti standarde i uložiti dovoljno finansijskih sredstava za rešavanje ovog problema. „Modeli koje smo koristili i naši podaci su veoma u skladu sa rezultatima koje smo postigli.“, kaže Saravanan.

„Ogromne količine aerosola iz Azije idu i do deset kilometara u atmosferu, a imaju nepogrešivi uticaj na formacije oblaka i vremenske prilike.“, kaže Žang i dodaje: „U budućnosti moramo da istražimo kako se tačno ove aerosoli prenose globalno i kako tačno utiču na klimu. Postoji mnogo drugih atmosferskih osmatranja i modela koje treba da pogledamo kako bismo videli kako ceo ovaj proces funkcioniše.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka