Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neandertalci sahranjivali svoje preminule

Međunarodni tim arheologa nakon trinaest godina istraživanja u Jugozapadnoj Francuskoj došao je do zaključka da su neandertalci sahranjivali svoje preminule.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Njihovo otkriće potvrđuje da se sahranjivanje obavljalo u Zapadnoj Evropi pre dolaska modernih ljudi.

„Ovo otkriće ne samo da otkriva postojanje neandertalskih pogreba u Zapadnoj Evropi, već takođe otkriva relativno sofisticiranu kognitivnu sposobnost za njihovo organizovanje.“ objašnjava Vilijam Rendu, vodeći autor istraživanja i naučnik Centra za međunarodno istraživanje humanističkih i društvenih nauka (CIRHUS) u Njujorku.

CIRHUS je zajednički poduhvat francuskog Nacionalnog centra za naučno istraživanje (CNRS) i Univerziteta u Njujorku.

Otkriće se bazira na ostacima neandertalaca otkrivenim 1908. godine u naselju La Šapel o Sen u Jugozapadnoj Francuskoj. Dobro očuvane kosti navele su njihove pronalazače u ranom 20. veku da nalazište obeleže kao groblje iskopano od strane predaka prvih modernih ljudi. Međutim, njihov zaključak je smatran kontroverznim u naučnoj zajednici od samog početka. Skeptici su smatrali da je otkriće pogrešno protumačeno i da sahranjivanje nije moglo da bude nameravano.

Početkom 1999. Rendu i njegovi saradnici, uključujući naučnike iz PACEA laboratorije Univerziteta u Bordou i privatne istraživačke firme Arheosfera, počali su sa iskopavanjem sedam preostalih pećina u regionu.

Iskopavanja, koja su okončana 2012, su omogućila naučnicima da pronađu još nekoliko ostataka neandertalaca – dva dečija i jedne odrasle osobe, uz kosti bizona i irvasa.

Iako nisu pronašli tragove alata, niti druge dokaze kopanja tamo gde su skeleti prvobitno pronađeni 1908. godine, geološke analize depresije u kojoj su ostaci pronađeni ukazuju da ona nije nastala prirodnim putem.

Kao deo njihove analize, autori istraživanja su još jednom proučili ostatke ljudi pronađenih 1908. godine. Za razliku od ostataka bizona i irvasa pronađenih na lokalitetu, neandertalski ostaci su imali nekoliko pukotina, bez atmosferskog, niti životinjskog uticaja.

„Relativno netaknuta priroda ovih 50.000 godina starih ostataka ukazuje da su bili pokrivenu ubrzo nakon smrti, što pruža snažan dokaz našem zaključku da su neandertalci u ovom delu Evrope preduzimali korake kako bi sahranili svoje mrtve.“ primećuje Rendu i dodaje: „Iako ne možemo da znamo da li je takva praksa bila deo rituala ili prosti rezultat pragmatičnog razmišljanja, otkriće smanjuje bihevioralni jaz između njih i nas.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka