Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće džinovske podmornice iz Drugog svetskog rata

Tim istraživača pronašao je čudovišnu podmornicu koju je napravila japanska mornarica tokom Drugog svetskog rata, a koja je potopljena nedaleko od južne obale havajskog ostrva Oahu 1945. godine.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Napravljena tako da prevozi tri seiran bombardera u svom masivnom 46 metara velikom hangaru, I-400, poznata i kao podmornica klase Sen-Toku, bila je prva od tri podmornice-nosača aviona, koje su sagradili Japanci.

Do izgradnje nuklearnih podmornica koje su nosile balističke rakete u šezdesetim godinama prošlog veka, ove podmornice su bile najveće koje postoje.

“Zapravo 18 takvih podmornica naručio je admiral Jamamoto na početku rata, ali samo tri su napravljene.” rekao je Teri Kerbi, direktor operacija na Univerzitetu na Havajima u Honoluluu, koji je doprineo naporima za otkriće.

“Saveznici nisu ni znali za njihovo postojanje sve do predaje Japana.“ rekao je Kerbi.

Američka mornarica došla je u posed tri Sen-Toku podmornica, kao i dve podmornice za brz napad, a posade su svih pet brodova dopremile u Havaje.

„U to vreme, Hladni rat je bio na pomolu i Amerikanci nisu želeli da Rusi dođu u posed podmorničke tehnologije.“ rekao je Kerbi.

Tako su Amerikanci potopili svih pet plovila, 122 metara duge podmornice koje su ujedno bile nosači aviona i 78 metara duge podmornice za brz napad, nedaleko od Barber Pointa na jugu Oahua 1945. godine.

Naučnici sa Univerziteta na Havajima su prethodno pronašli dve Sen-Toku podmornice, ali ova poslednja im je izmakla.

„I-400 je prva u svojoj klasi i bila je prava nagrada.“ rekao je Kerbi.

Međutim I-400 podmornica, duža od fudbalskog terena, je samo jedna od istorijskih podmornica na listi želja mnogih istraživača koji bi želeli da je se domognu.

Američki aligator

U.S.S. Alligator bila je prva podmornica američke mornarice, rekao je Džejms Delgado, direktor pomorske baštine Kancelarije nacionalne okeanske i atmosferske administracije pri Nacionalnom morskom utočištu. Delgado je bio deo istraživačkog tima koji je pronašao I-400.

Zeleno plovilo dugačko 14 metara bilo je produkt Američkog građanskog rata. Sagrađena 1861. podmornica je trebala da se bori protiv gvozdenih oklopnih brodova Konfederacije i da očisti pristaništa od svih prepreka.

Podmornicu je odnela snažna oluja nedaleko od Kejp Haterasa u Severnoj Karolini, tokom 1863. godine, rekao je Delgado. Od tada nije viđena.

Morska cigara

„To je verovatno najranija uspešna podmornica sagrađena u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Delgado. Podmornicu je dizajnirao inženjer Lodner Filips, koji je ranije radio kao šuster.

On je 1852 napravio podmornicu Marine Cigar koja je navodno potonula u Velikim jezerima 1853. godine prilikom spasilačke misije.

Legenda kaže da je Filips potonuo zajedno sa podmornicom, ali Delgado smatra da je teško poverovati u to, gledajući kako je Filips nastavio da utiče na dizajn podmornica u američkoj mornarici.

Još uvek, podmornica se vodi kao nestala. „Izlazili smo nekoliko puta da istražujemo, ali od nje ni traga ni glasa.“ naglasio je Delgado.

Francuski baget

Najveća podmornica do pojave japanske I-400, Surcouf jedna je od najvećih misterija. Sagrađena je u Francuskoj 1920. godine.

„To je bila velika i teško naoružana podmornica. Imala je 12 torpednih cevi i topove blizance kalibra 20 centimetara.“

Nakon što je Francuska kapitulirala pred Nemačkom u Drugom svetskom ratu, Surcouf je otplovila za Kanadu. Međutim, Britanci su sumnjali da je posada možda poslata da špijunira za Nemce, pa je podmornica preusmerena ka Sjedinjenim Državama koje su je poslale na jug Bermuda.

Trebalo je da podmornica prođe kroz Panamski kanal na svom putu za Tahiti, ali ona to nikada nije učinila. Nestala je 1942. godine. „Neki ljudi kažu da je su je Britanci ili Amerikanci namerno potopili.“

Britanska munja

H.M.S. Thunderbolt je britanska podmornica koja je prvobitno nazvana Thetis, ali je plovilo imalo veoma loš početak.

Tokom morskih proba 1939. godine, Thetis je potonula, usmrtivši 99 mornara. Britanci su je potom podigli, popravili i preimenovali u Thunderbolt (Munja), rekao je Delgado.

Služila je britanskoj mornarici sve dok je nisu napale italijanske korvete i potopile je nedaleko od obala Sicilije tokom 1943. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka