Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Temperatura na Arktiku najviša u prethodnih 44.000 godina

Mnoga istraživanja pokazala su da se Arktik zagreva i da se ledene kape tope. Kada se ovi rezultati uporede sa prošlošću, koliko je situacija zapravo ozbiljna?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da su prosečne letnje temperature na kanadskom delu Arktika merene tokom proškog veka, najveće zabeležene temprature u proteklih 44.000 godina, a naučnici tvrde da ta cifra može da raste i do 120.000 godina.

"Ključni deo ovog istraživanja je činjenica da se Kanadski Arktik nikada nije ovoliko zagrejao",kaže Gilford Miler, naučnik sa univerziteta u Koloradu. "Ovo istraživanje pokazuje da zagrevanje koje se trenutno dešava izlazi van svih okvira prirodnih promena i razlog tome jednostavno mora da bude povećanje efekta staklene bašte u atmosferi."

Miler i njegove kolege merili su temperaturu Arktika posmatrajući mehuriće gasa zarobljene u ledenoj kori (cilindri kojima se bušio led pokazivali su naslage snega i tako su naučnici određivali period mehurića gasa). Ovi mehurići omogućili su naučnicima da rekonstruišu temperature iz prošlosti i nivoe padavina. Nalaze mehurića su uporedili sa mahovinom koja je uzeta sa istopljenog ledenog brega sa kanadskog Bafin ostrva. Prethodno izvršena analiza ove mahovine pokazala je da se ona nalazila u ledu bar 44.000 godina, a moguće je čak i 120.000 godina. Kada su naučnici uparili podatke, ispostavilo se da temperatura u ovom delu Arktika nije bila viša 44.000 godina.

Arktik se zagreva već jedan vek, ali značanije promene se nisu desile do 1970. godine. Miler je u svojoj izjavi naveo:" Zapravo u poslednjih 20 godina zagrevanje ovog regiona je zaprepašćujuće. Skoro čitavo Bafin ostrvo se topi, a mi očekujemo da će sve ledene kape jednom nestati, čak i ako se spreči dodatno zagrevanje" zaključio je Miler.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka