Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Peruanske mumije

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Dve mumije stare više od hiljadu godina, pronađene su na groblju u predgrađu Lime, glavnog grada Perua.

 Izvor: Mumije i posmrtni ostaci su i ranije pronalaženi u Peruu (Foto: Shutterstock)

Tim arheologa saopštio je da su otkrivene mumije za koje se veruje da potiču iz perioda pre civilizacije Inka.

"Ovo je jedno od najvažnijih otkrića u poslednje tri decenije iskopavanja, jer su obe mumije u savršenom stanju.", izjavila je Gledis Paz, dok je stajala u podnožju Huaka Puklana grobnice, drevnog verskog kompleksa u blizini Mirafloresa.

Prvi znaci grobnice otrkiveni su pre pet dana, ali je proces pažljivog iskopavanja mumija odraslog čoveka i deteta morao da potraje. Grobnica je konačno iskopana i ostala netaknuta, a u unutra arheolozi su našli poklone i mumiju deteta koje je bilo žrtvovano.

2010. godine arheolozi su otkrili grobnicu žene koje je sahranjena sa svoje četvoro dece. 2008. godine nađeno je mumificirano telo trinaestogodišnje devojčice.

Poslednje dve mumije ostale su netaktnute na mestu gde su ih arheolozi pronašli. One će biti prebačene u laboratoriju i tamo će provesti narednih četiri do šest meseci kako bi im se tačno utvdila starost i pol.

Arheolozi su u grobnici još našli sedam posuda za ispijanje Mate čaja, 12 istkanih torbi i ostatke tri zamorčeta.

Direktor iskopina Izabel Flores, izjavila je da su arhelozi iskopali tek oko 60% Huaka Puklana, svetog mesta koje je izgrađeno za vreme praistorijske Vari kulture.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka