Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Riba iz Amazona razvila super štit protiv pirana

Naučnici tvrde da je ova slatkovodna oklopna riba, razvila višeslojnu odbranu protiv proždrljivih pirana nastanjenih u velikom broju u Amazonu.

  Izvor: Foto: Phys.org

Naime, mikroskopska istraživanja i mehanička ispitivanja otkrila su tajnu arapaime, jedne od najvećih slatkovodnih riba na svetu. Naučnici predvođeni, Robertom Ričijem sa Berklija, otkrili su da krljušti kod ovih riba imaju izuzteno otporne spoljne ljuske, napravljene tako da "izazovu prelom zuba u trenutku penetracije". I ne samo to, ove krljušti su takođe rebrastog oblika, napravljene tako da prenesu pritisak na deblji elastični sloj kolagena koji se nalazi ispod.

Sam kolagen raspoređen je u dva sloja, koja uvijena i preklopljena. Ovi slojevi debeli su oko 50 nanometara ili 50 milijarditih delova metra. Pri ugrizu ovi slojevi se malo pomeraju i na taj način šire pritisak od ugriza na veći prostor.

Krljušti su " najbolji primer evolucje biološkog materijala za neku određenu funkciju", navode naučnici koji su svoje otkriće objavili u naučnom časopisu Prirodne komunikacije.

"Ove evoluriane krljušti pružaju zaštitu od ugriza pirana sa nekoliko nivoa odbrane."

Poznata u Brazilu kao "pirarucu", arapaima je gigantski mesožder, raste do četiri metra, može da dostigne težinu i do 200 kiograma. S' obzirom da su u velikom broju počele da se love početkom XIX veka, najveća pretnja ovim ribama (latinski naziv Arapaima gigas) je čovek.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka