Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Severnomorska avantura: Spašavanje mladunčeta foke

Jake struje Severnog mora, neretko otrgnu mladunce iz prirodnog staništa i odnesu ih stotinama kilometara daleko

  Izvor: Fotografije: Di Trevi

„De Waddenzee“ se nalazi na samom vrhu severa Holandije, gde se ova zemlja graniči sa Nemačkom i Danskom. Reč je o plitkom delu mora između samog Holandskog kopna i Severnog mora (Noordzee) a od kopna i Severnog mora deli ga grupa otoka zvanih „Waddeneilanden“. To more je mereno uz obalu, dužine oko 500 kilometara a širine otprilike dvadeset. Područje je inače poznato kao 'prirodni rezervat' i pod zaštitom je Unesca.

Software:GIMP 2.6.11 Created: 2013:09:18 15:41:27
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Zbog svojih neuobičajenih karakteristika, dom je mnogobrojnim vrstama ptica, kao i mnogobrojnim morskim životinjama, mahom fokama.

Tu je i rezervat „Ecomare“, koji izmeđuo stalog obuhvata muzej prirode, morski akvarijum kao i utočište za ptice i foke.

Svake godine ovaj rezervat privremeno zbrinjava više od sedamdeset bolesnih i izmorenih foka, dok oko je oko petnaest njih stalno nastanjeno u rezervatu. Čim se ove prelepe životinje oporave, bivaju vraćene u njihovu prirodnu sredinu, Waddenzee.

Neretko, poneka foka zaluta ili je ponese jaka morska struja Severnog mora, pa se protiv svoje volje nađe na stotinu kilometara od svog rodnog mesta. Tako smo ovog leta uz šetnju plažom Wijk aan Zee-a (Holandsko primorsko seoce, udaljeno oko 20 km od Amsterdama) nabasali baš na jedno tako zalutalo mladunče foke. Očigledno izmoreno, mladunče je izmaklo pogledu svojih roditelja, ali ne i ekipi spasilaca iz rezervata Ecomare.

Pogledajte fotografije koje prate ovu spalisačku misiju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka