Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađena do sada nepoznata slika Vinsenta van Goga

Pošto je provela decenije zaključana tavanu, konačno je potvrđeno da je u pitanju original…

  Izvor: Zalazak sunca u Monmažaru, Vinsent Van Gog

Muzej Van Goga u Amsterdamu predstavio je sliku, posle opsežne istrage koja je pokazala da stil, tehnika, boja, platno i tema zaista odgovaraju holandskom umetniku.

„Prava je retkost da se zbirci Van Gogovih dela dodaju nove slike“, rekao je Aksel Ruger, direktor Van Gogovog muzeja. „Ali ono što ovo otkriće čini još izuzetnijim jeste činjenica da se radi delu nastalom tokom prelaznog perioda u njegovom radu, tačnije u fazi koja se smatra kulminacijom njegovog umetničkog izraza.“

Platno dimenzija 93x73 cm, prvobitno je pripadalo kolekciji Tea van Goga, slikarevog brata, a zatim je prodato 1901. godine. Ubrzo potom, delo je dospelo u ruke norveškog kolekcionara koji ga je nemarno ostavio na tavanu, pošto je slika proglašena kopijom.

U novijim ispitivanjima, obavljenim tokom 90ih, autentičnost je takođe odbačena. U poslednjoj analizi, međutim, otkriveno je da sliku ipak jeste naslikao Van Gog.

„Sproveli smo detaljno istraživanje koje se bavilo stilom, načinom predstavljanja, materijalima i kontekstom, a sve što smo otkrili ide u prilog zaključku da je slika autentična“, rekao je muzejski istraživač Luis van Tilborg. „U stilskom i tehničkom smislu, postoji niz paralela sa drugim slikama koje je Van Gog  naslikao tokom leta 1888. godine.“

Istraživači su identifikovali i lokaciju koja je predstavljena na slici – u pitanju je pejzaž  u južnoj Francuskoj u blizini Arla.

Slika je dobila ime „Zalazak sunca u Monmažuru“, a detaljno će biti opisana u oktobarskom izdanju magazina Burlington. Posetioci Van Gogovog muzeja, imaće priliku da je vide počevši od 24. septembra.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka