Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najsrećnija zemlja na svetu je…

Sudeći prema novom istraživanju, odgovor je Danska, kao i druge države iz njenog komšiluka…

  Izvor: Foto: Thinkstock

U izveštaju Ujedinjenih nacija o sreći, koji rangira zemlje na osnovu više parametara koji se tiču dobrobiti ljudi, stoji da je Danska na prvom mestu, a odmah za njom slede Norveška, Švajcarska, Holandija i Švedska.

Kada su u pitanju parametri, uvek je otvorena diskusija o tome šta zapravo treba meriti i šta su faktori ključni za „srećan život.“ Mnoge siromašnije zemlje su se protivile ovakvom rangiranju, tvrdeći da, na primer, visina BDP-a ne može biti jedna od presudnih stvari.

Prošlogodišnja studija je pokazala da iako su u proseku bogatiji ljudi srećniji od siromašnih, povećanje BDP-a jedne zemlje ne mora obavezno da podstakne i blagostanje njenih žitelja. Na primer, u Sjedinjenim državama je od 1960. godine BDP utrostručen, dok opšte blagostanje stagnira.

Međutim, kada se uzmu u obzir svi faktori, barem prema ovom UN izveštaju, zemlje Skandinavije i Švajcarska, definitivno su na vrhu liste, dok se Srbija nalazi na 106. mestu – odmah iza Iraka, koji je na 105. mestu.

U proseku, stanovnici iz više od 150 zemalja koje su rangirane, ocenili su svoju sreću sa 5.1 na skali od 0 do 10. Ipak, ovi rezultati nisu konstanta: za 61 zemlju nivo sreće se popravio tokom godina, dok se 41 državi situacija obrnuta. Podsaharska Afrika i Latinska Amerika, generalno postaju sve srećnije oblasti, dok industrijske nacije prijavljuju sve manji stepen blagostanja.

Ocene su uglavnom dodeljivane sledećim ključnim parametrima: BDP po glavi stanovnika, pretpostavka života u dobrom zdravlju, postojanje nekoga na koga možete da računate, percipirana sloboda za pravljenje sopstvenih izbora, oslobođenost korupcije i darežljivosti.

Novi podaci trebalo bi da pomognu u kreiranju takve politike države koja će obratiti pažnju upravo na one segmente koji direktno utiču na blagostanje građana, navodi se u saopštenju UN-a.

Pogledajte kompletnu listu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka