Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrtina Njujorka biće pod vodom do 2050. godine?

Zbog klimatskih promena koje uzrokuju podizanje nivoa okeana, više od 800.000 stanovnika Njujorka mogla bi uskoro da ostane bez doma…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Uprava grada Njujorka angažovala je tim naučnika sa zadatkom da procene rizik od plavljenja gradskih površina u bliskoj budućnosti.

Zbog višeg nivoa okeana, osam procenata gradske obale moglo bi biti u opasnosti od poplava samo zbog redovne, uobičajene plime, procenila je grupa stručnjaka. Pošto će klima biti sve toplija, oluje će biti jače od prošlogodišnjeg uragana Sendi koji je pogodio Njujork. Svi ovi faktori zajedno, mogli bi da dovedu do toga da se 25 odsto ukupne površine grada uskoro nađe ispod površine vode.

Sve ove prognoze stavile su u privi plan potrebu za ozbiljnim merama koje bi sprečile buduće katastrofe. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, još prošle godine najavio razmatranje brojnih mera predostrožnosti, poput podizanja brana, nasipa i drugih zaštitnih struktura.

Sada, sa novim mapama poplavnih zona, prema kojima je udvostručen broj  ugroženih građana u odnosu na procene iz osamdesetih godina, o mogućim rešenjima će morati ozbiljnije da se razmišlja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka