Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kako je nepostojeće ostrvo dospelo na Google Earth?

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Misterija fantomskog ostrva koje se našlo na mnogim digitalnim kartama, pa i na Google Earthu, mogla bi biti rešena…

 Izvor: Foto: Google Earth

Najnovije objašnjenje glasi da je pometnju na svetskim kartama napravio veliki plovućac koji se našao na putu lovcima na kitove davne 1876. godine.

Prošle godine grupa istraživača iz Australije uputila se kao ostrvu veličine Menhetna u Južnom Pacifiku, ali nije uspela da ga pronađe. Misteriozno mesto nazvano Sandy Island (Peskovito ostrvo), pojavilo se na mapama severozapadno od Nove Kaledonije. Zabeleženo je čak i na Google Earthu kao crni poligon. Ali, kada su naučnici otploviti tamo, naišli su samo na otvoreno more dok čvrstog tla nije bilo nigde.

Istraživači su ovog meseca objavili zbog čega se ovo nepostojeće ostrvo nalazi na nekim kartama duže od jednog veka, a razlog bi mogao biti plovućac.

Postojanje ostrva Sendi  prvi put je zabeleženo 1876. godine kada je brod Velositi  bio u lovu na kitove, a prvi put je upisano na Britansku admiralsku kartu 1908. godine. Međutim, sve naredne ekspedicije koje su plovile tim putem nisu uspele da pronađu ovo ostrvo , pa je ono 1970. godine uklonjeno sa zvaničnih hidrografskih karata.

Međutim, lutajuće ostrvo je ipak ostalo na nekim mapama, što je kasnije dovelo do zabune jer  se pojavilo i u digitalnim bazama podataka dostupnim široj javnosti, poput World Vector Shoreline Database, koja je napravljena od strane američke vojske. 

„Kada su hidrografske karte prebacivane u digitalnu formu provukla se i greška sa  ostrvom Sandy“, izjavila je Marija Seton sa Sidnejskog univerziteta (Seton je bila glavna naučnica za istraživanje tektonskih ploča na istraživačkom brodu RV Southern Surveyor kada je otkriveno da ovo ostrvo ne postoji).

„Svi smo se smejali Googleu i njegovim podacima kada smo plovili kroz ostrvo, izjavio je Stiven Majkltvejt“, naučnik Univerziteta zapadne Australije  za Sydney Morning Herald po završetku potrage nepostojećeg ostrva. „Počeli smo da prikupljamo informacije o morskoj površini, da bismo nadležnima dali relevantne podatke ne bi li se ispravile greške na svetskoj mapi.“

Ali šta je posada broda Velositi  videla tada u 19. veku, što je dovelo do zabune i misterije ostrva Sendi? Marija Seton i njene kolege smatraju da je najverovatnije da je posada ovog broda ugledala veliki plovućac  -  plutajuću šupljikavu magmatsku stenu, u čijim porama se nalaze gasovi koji joj omogućavaju da pluta na vodi.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Plovućac se formira kada se lava brzo hladi, potiskujući gas unutar sebe i tako stvara lagani kamen koji može da pluta. Prošlog leta, erupcijom podvodnog vulkana  Havre Seamount nasto je veliki broj plovućaca, a mnogi su se i nasukali na obalu Novog Zelanda na prostoru od 22 hiljade kvadratnih kilometara.

U članku EOS žurnala, Seton i njene kolega su napisale.

„Veruje se da su vetar i površinske struje okeana nosile ogroman plovućac između Fidžija i Nove Kaledonije na putu ka Australiji. Moguće je da je posada broda Velositi uhvatila trenutak kada je ogromni plutajući kamen prolazio kroz ovu oblast i zabeležila ga kao ostrvo Sendi.“

Izvor: LiveScience

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka