Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jadransko more se zagreva brže od ostalih

Izolovanost od glavnih morskih struja čini Jadran posebno osetljivim, a u opasnosti je i čitav podvodni ekosistem…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Prema podacima koje je sakupila američka istraživačka organizacija Marinexplore, većina morskih površina na Zemlji izložena je ubrzanom zagrijavanju. Atlantski, Pacifički i Indijski okean topliji su za 1°C, a na nekim područjima čak i do 2° C.  Ipak, ove temperaturne promene nisu ujednačene, pa je tako zabeleženo i hlađenje nekih delova, poput Arktičkog okeana.

Među brojnim zabrinjavajućim podacima nalazi se i taj da je Jadransko more među onim vodenim površinama koje su najizloženije zagrevanju, a to predstavlja veliku opasnost po živi svet iz ovog mora. Razlog za ovakav ishod je specifični položaj Jadranskog mora, odnosno njegova izolovanost od glavnih okeanskih struja, što ga čini posebno podložnim kumulativnom zagrevanju.

Na globalnom nivou, promene u temperaturama okeana ugrožavaju morske struje, koje imaju ulogu „pluća“ okeana, jer prenose kiseonik i hranljive materije iz hladnijih predela u toplije. Kada je Jadransko more u pitanju, povećanje temperature, takođe znači i manje kiseonika, što kao posledicu može imati smanjen biodiverzitet mora.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka